Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno dá stovky tisíc korun expertům, aby posoudili technický stav stadionu za Lužánkami

Chátrající stadion za Lužánkami navštíví odborníci na stavby. Experty z brněnské techniky si pozval magistrát a po stavařích chce, aby za necelý milion korun zpracovali statický posudek. Na základě podkladu radnice rozhodne, jak dál se sportovištěm naloží.

Situace ohledně možného bourání slavného stadionu Zbrojovky byla v posledních měsících napjatá. Radní se totiž vyjádřili, že mají v ruce posudek městské společnosti Starez, který poukazuje na havarijní stav stadion, a proto je nutné začít s demoličními pracemi. Město se následně i kvůli tomu, že dokument veřejně neukázalo, dostalo pod palbu kritiky. Hodně slyšet byl například bývalý fotbalista Petr Švancara, s nímž se ale politici nakonec domluvili na tom. Slíbili vypracování nového posudku. Teprve po vyhotovení analýzy vymyslí další kroky. 

Nyní radní schválili, že odbornou analýzu zpracují vědci ze stavební fakulty Vysokého učení technické (VUT) „Půjde o poměrně rozsáhlý soubor prací. Provede se a vyhodnotí diagnostický průzkum konstrukčních prvků a celků stavebních objektů stadionu, na to pak navážou statické výpočty jejich reálné mechanické únosnosti dle aktuálně platných norem. Výsledkem pak bude souhrnné hodnocení stavebně-technického a statického stavu konstrukcí spolu s návrhem nutných stavebních opatření pro zajištění požadované bezpečnosti objektu. Dostaneme také informace o takzvané zbytkové životnosti stadionu,“ uvedl brněnský radní pro oblast sportu Tomáš Aberl (TOP 09). 

Brněnští politici si udobřili fotbalistu Švancaru. Odvrátili žalobu a budou s ním mluvit o Lužánkách

Brněnští politici hasí spor o budoucnosti fotbalového stadionu za Lužánkami, kde mělo vyrůst centrum mládeže, za nímž stojí fotbalista Petr Švancara. Vedení Brna v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) si někdejšího sportovce pozvalo na...

Dílo za necelý milion

Za práci expertů zaplatí město přes 700 tisíc korun. Počítá se s tím, že zpracované dílo budou mít na stole úředníci za zhruba čtyři měsíce. Následně chce město ukázat výsledek bádání i Švancarovi. Bývalý hráč Zbrojovky, Opavy či Žižkova se vyjádřil už prostřednictvím tiskového prohlášení magistrátu. „Obavy města o bezpečnost návštěvníků fotbalového stadionu za Lužánkami chápu. Vítám, že se jeho vedení rozhodlo nynější stav urychleně řešit a hledat způsob, jak prostor i nadále využívat,“ napsal někdejší sportovec.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Lužánky, Stadion, Analýzu, Posudek, VUT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá stovky tisíc korun expertům, aby posoudili technický stav stadionu za Lužánkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.