Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Úřady kontrolovaly ceny potravin v Česku. Horší, než jsme čekali, zhodnotil výsledky ministr Nekula

Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to na twitteru uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Později se nechal slyšet, že se masivně porušuje potravinové právo a rovněž zákon na ochranu spotřebitele, zmínil i nekalé obchodní praktiky. Kontroly, kterých v minulých dvou týdnech úřady provedly přes 250, mají podle něho pokračovat.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stouply o 23,5 procenta. Nekula řekl, že by uvítal, kdyby se řetězce místo prodeje mnohdy předraženého zboží soustředily na plnění základních podmínek prodeje. Měly by podle něho dbát na dodržování všech hygienických zásad a na správné deklarování cen.

Vedoucí právního oddělení ČOI Vlastimil Turza uvedl, že ze 417 kontrol, které dělal úřad společně se SZPI či samostatně, se v 91 případech zjistilo porušení zákona. Nejčastěji se týkalo poctivosti prodeje, kdy obchodníci účtovali za zboží vyšší cenu, než byla na cenovce. Kontroly podle něho zjistily i porušování pravidel u slevových akcí, když řetězce porušovaly povinnosti uvádět nejnižší cenu za posledních 30 dnů.

Zákon podle něj má zamezit tomu, aby mohl obchodník uměle zvýšit cenu těsně před poskytnutím slevy, a vypadala tak atraktivněji. Podle zákona se toto opatření netýká potravin, které podléhají rychlé zkáze. Aplikuje se tedy například u konzerv nebo nápojů v plechovkách. Zákon se týká také slev pomocí například aplikací a karet, takzvaných klubových slev. Nepoužívá se u individualizovaných slev, což může být dárková poukázka na slevu.

Ústřední ředitel SZPI Martin Klanica řekl, že u společných kontrol s ČOI, se objevilo 158 zjištění nedodržení požadavků potravinového práva a 24 případů porušení ustanovení zákona na ochranu spotřebitele, které spadají do kompetence potravinářské inspekce. V pěti případech byly kvůli porušení pravidel uzavřeny provozovny, z toho dvě patřily velkým obchodním řetězců.

Meziresortní skupina se na ministerstvu sešla podruhé. Nekula už dříve řekl, že ceny potravin naznačují, že obchodníci zneužívají svého postavení na trhu. Zástupci obchodu obvinění z nepřiměřeného růstu cen odmítají, podle nich jsou za něj zodpovědní především zemědělci a potravináři.

Podle Nekuly intenzivní kontroly vedou k tlaku na ceny. Jako příklad uvedl, že podle týdenního hlášení v polovině března průměrná cena vajec klesla proti předchozímu období o desítky haléřů, když se dříve přitom objevovaly názory, že budou vejce na Velikonoce stát až deset korun. Doplnil, že u másla se od prosince loňského roku snížila cena za kostku z 53,40 koruny na 42 korun. „V těchto dnech se dá ve slevových akcích pořídit kostka másla za méně než 30 korun,“ řekl.

Klesají i ceny nesezonního zboží, což potvrzuje, že prostor na snížení cen na trhu je. „Někteří zkoušeli vyšponovat ceny na maximum a otestovat si práh bolesti,“ doplnil. Nekulovým cílem je dosáhnout zdravého konkurenčního prostředí. Zopakoval také, že vláda nechce nijak narušovat trh například stanovováním maximálních cen.

Pracovní skupina vznikla po dohodě vlády pod vedením ministerstva zemědělství. Jsou v ní také zástupci ministerstva financí a obchodu, Národní ekonomické rady vlády (NERV) a zástupce Úřadu vlády. Členem je i jeden z poradců premiéra Petra Fialy (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, potraviny, trh, vláda, Nekula, ČOI, SZPI, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenek Sochor

Moc mne zajímá, jak se v této kontrolní skupině chová fialův poradce, jake ma instrukce z ODS?! Je totiz ve střetu zajmů, kdyz vidíme jak jeho kolega Stanjura nevaha zvedat DPH. Odhaduji, ze lobuje za obchodniky Vláda ždíme naše občany na zakladě přemrštěných cen, výběrem přemrštěné DPH a tak dosliva okrádá!... narozdíl od obchodníků nikoliv zakazniky, ale své vlastní občany To má zavažny etický a morální rozměr kulminujici k zradě! Stejný charakter měla privatizace, kde zákon a morálka byly zaslapavany špinavou politikou. Fialův poradce se musí propadat hanbou, ale jeho role je opačná - odlehcovat průser který padá na fialovu vládu, která inflaci nechává pouze vyhnít s tím, že na konci roku bude prohlášení, že meziroční inflace se blíží 5% - aniž by klesly ceny.

Sobota, 15. dubna 2023, 23:13Odpovědět

Úřady kontrolovaly ceny potravin v Česku. Horší, než jsme čekali, zhodnotil výsledky ministr Nekula  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.