Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lesníci chtějí kvůli nebezpečným stromům změnu turistické trasy v Moravském krasu

Do údržby pěšin, které hojně využívají turisté v Moravském krasu, se přes zimu pustili lesníci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Oblíbené trasy zbavili suchých stromů ohrožujících bezpečnost návštěvníků. Zároveň ale prosazují zrušení úseku jedné z cest.

Kácení stromů, které představovaly nebezpečí pro návštěvníky, prováděli lesníci poblíž stezek v krasové oblasti. Zpět na trasy se mohou zájemci vracet od začátku dubna. Znovu se jim otevřela modrá turistická trasa vedoucí k Býčí skále i červená k jeskyni Výpustek, která patří mezi nejvýznamnější jihomoravské jeskyní systémy.

Kvůli stavu lesa ale prosazují lesníci změnu jedné ze současných tras v Moravském krasu. „Úsek modré trasy od Sedmi dubů po Jelenec se po domluvě s Klubem českých turistů zruší z důvodu vysokého nebezpečí plošného rozpadu lesa zejména v té části trasy, která prochází národní přírodní rezervací Býčí skála. Namísto toho navrhujeme novou trasu – propojku od Sedmi dubů do Josefovského údolí,“ informoval Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.

Podle expertů z MENDELU způsobilo špatný stav stromů v Moravském krasu extrémní sucho, které jižní Moravu zasáhlo mezi roky 2015 a 2019. Kvůli nedostatku vláhy pak rostliny častěji napadali škůdci. Postiženy byly hlavně starší buky a jasany, které na území převažují.

Jen v Josefovském údolí pokáceli lesníci na pozemcích MENDELU přes dvě stovky stromů, které nechali v rezervaci k rozkladu. I přesto nadále upozorňují na možná rizika. „Zvláště nedoporučujeme chodit do lesů při špatných povětrnostních podmínkách. A v případě údolní modré trasy Adamov – Býčí skála, která prochází rezervací, kde se z důvodů ochrany přírody stromy cíleně ponechávají na dožití k rozpadu, bude riziko pádu stromů či větví i nadále zvýšené," uvedl za lesní podnik Dobrovolný.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky moravský kras, turismus, mendelova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci chtějí kvůli nebezpečným stromům změnu turistické trasy v Moravském krasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.