Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brňané se rozplývají nad malými prasátky. Jedno vypadá jako štěně dalmatina

Brňané se kochají čerstvě narozenými prasátky, která se rozmnožila v oboře Holedná. Divočáci se letos podle správce území, jímž jsou Lesy města Brna, činili. Narodilo se hned několik prasečích capartů. Přesný počet ale odborníci neznají, jelikož si mladé střeží bedlivě matka. Raritou je rovněž čuník, jenž zbarvením připomíná dalmatina.

Velká radost ovládla brněnskou oboru Holedná. Koncem února se tam narodila první mláďata divokých prasat. Podle mluvčí Lesů města Brna Andrey Musilové v oblíbeném turistickém místě Brňanů přibude do konce jara až tři desítky nových selat. „Bachyně mívají své potomky většinou v březnu a dubnu. Zkušenější maminky rodí o něco dříve, jako je tomu v tomto případě,” vysvětlila Drbně Musilová.

Sele dalmatin

Jeden člen stáda se vyjímá. Odborníky i návštěvníky zaujme netypickým černobílým zbarvením. Bílá barva s černými tečkami na první pohled připomíná malého dalmatina. Podle názoru Musilové se jedná o genetickou anomálii. Ve volné přírodě se podobné druhy zpravidla neobjevujíDůvodem této rarity může být podobně zbarvený předek o více než jednu generaci nebo albinismus. Ve volné přírodě by bylo kvůli své barvě nejvíce ohroženo predátory,” objasnila Musilová.

Nepíchejte zvířata klacíky

Správce návštěvníky nabádá k tichému chování v okolí malých prasátek. Příchozí nemají zvířata krmit či píchat je klacíkem. Maminky se o svá mlaďata bojí. Při sebemenším rozrušení mohou potomky zalehnout nebo je dokonce sežrat. Většinu času jsou nyní prasečí rodinky ve svém přístřešku, kam si sami natahají suchou trávu a větve. Společně se pak navzájem zahřívají a tím vytváří mikroklima pro mláďata,” dodala Musilová.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Selata, Holedná, Brno, Příroda, Lesy města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se rozplývají nad malými prasátky. Jedno vypadá jako štěně dalmatina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.