Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě se daří minipivovarům, loni jich vzniklo šest

Na jižní Moravě loni podle dostupných údajů vzniklo šest minipivovarů, jeden činnost ukončil. Na konci roku jich tak bylo v kraji v provozu 68, z toho 15 v Brně. Informovala o tom Mendelova univerzita.

„Počet nových provozů je nejvyšší od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na trhu neprojevily," uvedl Filip Vrána, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje a na MENDELU bude působit jako vyučující v novém studijním programu zaměřeném na pivovarství a sladařství.

Nejvíce minipivovarů v regionu je soustředěno v Brně a jeho okolí, zejména na Tišnovsku. Oproti tomu teprve druhý pivovar vznikl na Blanensku. Naopak výrobu ukončil po více než deseti letech Santon z Měnína. „Cena piva se mění minimálně, zatímco vstupy vzrostly markantně,“ uvedl majitel pivovaru Zdeněk Kadlc, které pivo vařil od roku 2005.

Loni zahájily v kraji výrobu Pivovarský dům Poupě v Brně, Wild Creatures Dolní Dunajovice, Jonatán Znojmo, Pivovar Lednice, Lhotecký mlýn ve Lhotě na Blanensku a Slovácký Šenk a Minipivovar Slavjan ve Strážnici.

Podle absolventa MENDELU a sládka Jana Grmely největší potíže malé pivovary teprve čekají. „V roce 2022 pivovary čelily růstu cen surovin i energií v řádu desítek procent, nicméně silná letní sezona většině z nich poskytla dostatek zdrojů pro pokrytí zvýšených nákladů. Růst cen vstupů však nadále pokračuje tak, jak končí fixace jejich dodavatelům i jim samotným. Otázkou je, zda můžeme podobně silnou sezonu čekat i v letošním roce, kdy se naplno začnou projevovat krizové ekonomické faktory a lze očekávat odliv hostů z restaurací, kam malé pivovary prodávají převážnou část své produkce,“ uvedl Grmela.

Letos v březnu budou mít pivovarníci také svůj první pivovarský ples v Brně. Pořádá jej Pivovarský dům Poupě v prostorách bývalého Domu stavbařů, kde sídlí. Hosty budou sládci, provozovatelé restaurací i štamgasti.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, pivo, školy, vysoké, Brno, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se daří minipivovarům, loni jich vzniklo šest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.