Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Střídavá péče není pro děti škodlivá, říkají výzkumníci z Brna

Tvrzení o obecné škodlivosti střídavé péče pro děti nejsou v souladu s naprostou většinou dat za zahraničních studií. Uvedli to sociologové z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kteří shrnuli v odborné publikaci výsledky zahraničních výzkumů na téma vlivu střídavé péče na děti. Publikaci dávají veřejně k dispozici na webových stránkách časopisu Sociální studia. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

Odborná publikace shrnuje závěry desítek zahraničních studií. „Dostat se přímo k výsledkům výzkumů je složité i pro soudce a sociální pracovníky, natož pro rodiče nebo děti. Proto jsme přišli s přehledem, který srozumitelně a v češtině přináší současný stav výzkumu vlivu střídavé péče na děti," uvedl Petr Fučík, který na publikaci spolupracoval s Michaelou Šolcovou.

Rodiče, soudy i sociální pracovníci podle sociologů k možnostem uspořádání péče o děti po rozvodu přistupují pod vlivem stereotypů, příběhů celebrit, vlastních předsudků či přímo dezinformací. Důvodem může podle nich být i to, že nejsou k dispozici spolehlivé a přehledné informace o zkušenostech s různými způsoby péče o děti v případě rozvodu rodičů.

„Nárůst významu sdíleného rodičovství je nevyhnutelným důsledkem vysoké rozvodovosti ve spojení se silným rodičovským závazkem, proto nejde o módní vlnu, ale trend, s nímž je třeba počítat. Z rozsáhlého přehledu zahraniční literatury plyne, že tvrzení o obecné škodlivosti střídavé péče nejsou v souladu s naprostou většinou dat. Naopak velká část studií ukazuje, že pokud se rodiče rozejdou, v průměru jsou na tom o něco lépe děti ve střídavé péči než ty, které zůstaly s jedním rodičem," upozorňují autoři studie.

Odborníci ale podle nich často na tyto argumenty neslyší s odůvodněním, že každý případ a každé dítě je jiné. „To zní sice pěkně, ale představte si, kdyby vašeho onkologa nezajímaly výzkumy rakoviny a léčil vás svým originálním způsobem. Další podobnou reakcí je odmítání závěrů s tím, že platí pouze v zahraničí a u nás se věc nezkoumala," uvedl Fučík. Dodal, že tyto argumenty vyslechl při prezentaci výsledků mezi profesionály v justici.

Sociologové potvrzují, že informací z českého prostředí není dostatek, je podle nich ale užitečné začít důkladným přehledem o tom, co se o střídavé péči ví v zahraničí. Další aktivity jejich výzkumu zahrnují také hloubkové rozhovory s rodiči, dětmi a profesionály s cílem popsat praxi střídavé péče v České republice tak, aby jí lépe porozuměli rodiče i soudci či sociální pracovníci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Pexels

Štítky ČR, sociální, školy, děti, vysoké, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střídavá péče není pro děti škodlivá, říkají výzkumníci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.