Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel papež Benedikt. Byl i v Brně

Emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes ve věku devadesáti pěti let. Svatý otec poctil svou návštěvou i jihomoravskou metropoli. Před třinácti lety přijel do Brna a odsloužil zde mši pro 120 tisíc lidí.

Dnes ví každé mrně, že je papež v Brně“. Tímto heslem vítalo přes sto tisíc poutníků papeže Benedikta XVI. v areálu letiště Brno - Tuřany. Návštěva tehdejší hlavy katolické církve připadla na neděli 27. září roku 2009. Svatý otec dorazil k improvizovanému pódiu ve svém papamobilu a odsloužil zde bohuslužbu, ve které se věnoval hlavně tématu naděje. Benedikt XVI. přiletěl do Brna z Prahy, kde sesetkal s věřícími i s nejvyššími zástupci českého státu.

Prezident Miloš Zeman označil návštěvu papeže v za jeden z významných momentů moderních dějin České republiky. Zeman zároveň poslal současnému papeži Františkovi kondolenci. Napsal v ní, že zprávu o úmrtí přijal s hlubokým zármutkem. „Nejen katolickou církev, ale celý svět opustila významná osobnost, která se svým mimořádným vzděláním, intelektem a především lidským přístupem nesmazatelně zapsala do srdcí nás všech," uvedl.

Ke smrti bývalého papeže se vyjádřili i další čeští politici. „Papeže Benedikta XVI. jsem si velmi vážil. Mám rád jeho teologická a filozofická díla, patřil k předním intelektuálním osobnostem naší doby. Jeho velikost ukazuje i jeho rozhodnutí odejít z papežského stolce," uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že je vděčný za možnost se s ním setkat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Biskupství brněnské

Štítky papež, Benedikt, smrt, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel papež Benedikt. Byl i v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.