Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muž, který na jižní Moravě trávil dravé ptáky, dostal podmínku

Třiasedmdesátiletý muž z Milovic na Břeclavsku trávil dravé ptáky a další živočichy nervovým jedem karbofuranem, soud v Břeclavi mu za to uložil podmíněný trest. Je to podruhé, co byl v Česku někdo odsouzen za trávení volně žijících zvířat. Informovala o tom Česká společnost ornitologická (ČSO).

Muž podle ornitologů dlouhodobě pokládal u svého domu v Milovicích slepičí vejce a mrtvé holuby napuštěné karbofuranem. Návnady umisťoval na travnatou veřejnou plochu vedle lesní cesty, kterou místní obyvatelé využívají k procházkám a venčení psů. „Jeho první nalezenou obětí byl na jaře 2021 luňák červený vybavený vysílačkou, takzvaným GPS-GSM loggerem, který signalizoval, že se luňák už nějaký čas nepohnul z místa," uvedla psovodka ČSO Klára Hlubocká, která je specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí. Doplnila, že nedaleko následně našli pozůstatky dalšího luňáka, dvě mrtvé lišky a zbytky z holuba jako návnadu. Případ si tehdy převzala policie.

Ornitologové smutní, na Hodonínsku někdo otrávil chráněného luňáka

K obrovské ptačí tragédii došlo na Hodonínsku, kde našla zvláštní psí jednotka České společnosti ornitologické (ČSO) mrtvého luňáka červeného. Dravce, jenž patří ke kritickým ohroženým druhům, někdo patrně otrávil pesticidy. Výsledky potvrdí...

V dalších měsících začala v lokalitě přibývat další otrávená zvířata a policisté podle ornitologů zužovali okruh možných podezřelých, kteří by měli důvod dravce trávit. Jako nejpravděpodobnější pachatel se jim jevil starší myslivec a chovatel holubů a drůbeže. „Na konci května 2022 jsme na žádost kriminalistů asistovali při domovní prohlídce u podezřelého. Našli jsme nádobu s karbofuranem, injekční stříkačky a plato od vajec, do kterých muž vpichoval jed," popsala Hlubocká. Doplnila, že během výslechu se muž doznal, prý chtěl takto hubit škůdce jeho chovu holubů a drůbeže. Policie ho obvinila ze tří trestných činů, a to z přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Za to mu hrozilo až šest let ve vězení. Soud v Břeclavi ve věci rozhodl v polovině října, muži pravomocně uložil tři roky vězení podmíněně odložených na tři roky.

Jde o druhého odsouzeného traviče dravců v Česku, uvedla ČSO. Prvním byl podle ní rybníkář z Klatovska, kterému v roce 2021 soud vyměřil trest 2,5 roku podmíněně s odkladem na 3,5 roku za otrávení dvou orlů mořských a dvou krkavců velkých karbofuranem u Mečichova na Strakonicku. Muž se tehdy nepřiznal.

Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka ČSO, ornitologové zdokumentovali a předali policii 115 případů, kdy oběťmi se stalo 526 zvířat. Traviči většinou používají právě jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii od roku 2008 zakázané pro přílišnou jedovatost. Dříve se používal jako pesticid. Karbofuran je smrtelný i při malé dávce, a to i pro člověka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára Hlubocká

Štítky ČR, kriminalita, příroda, soud, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který na jižní Moravě trávil dravé ptáky, dostal podmínku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.