Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ornitologové smutní, na Hodonínsku někdo otrávil chráněného luňáka

K obrovské ptačí tragédii došlo na Hodonínsku, kde našla zvláštní psí jednotka České společnosti ornitologické (ČSO) mrtvého luňáka červeného. Dravce, jenž patří ke kritickým ohroženým druhům, někdo patrně otrávil pesticidy. Výsledky potvrdí pitva. Případem se už zabývají policisté.

Psovodka ornitologů našla vzácného ptáka díky vysílačce, kterou samec nosil již od roku 2018, kdy byl ještě mládě. Sledovací zařízení umožňuje ochráncům sledovat pohyb zvířete jako například v případě luňáka, který se nedávno vrátil z Itálie, aby poprvé založil rodiny. 

Umíral v bolestivých křečích

Poté co vysílačka signalizovala, že dravec se dva dny nepohnul, vyjeli k němu ornitologové. Ptákovi už ovšem nedokázali pomoci. Mladý samec ležel na poli, měl zaťaté pařáty a křečovitě roztažená křídla. 

Čím traviči zlikvidovali ptáka zjistíme po pitvě, nejčastěji ale používají nervový jed karbofuran. Po požití jedu ptáci umírají v bolestivých křečích,“ popsala Drbně ČSO Klára Hlubocká, podle níž mohl být chráněný dravec otráven tzv. karbofuranem. Ten se dříve používal jako pesticid v zemědělství. Evropská unie jej zakázala v roce 2008. Jeho používání je nelegální, jelikož jed dokáže totiž zabít téměř jakéhokoli živočicha.

Nepřežila ani káně

Psi ve stejné lokalitě našli i mrtvou káni lesní, stejně jako luňák červený měla křečovitě sevřené pařáty. Káně byla nejspíš otrávena stejným jedem. Otravy ptáků právě karbofuranem jsou nejen na jižní Moravě dlouhodobým problémem. Například otráveného luňáka červeného Hlubocká našla i na Litoměřicku u dvora pro bioodpad, kde vedla ptáka ležela mrtvá káně i dvě kuny.  

Ornitologové k podobným případům vyjíždějí několikrát ročně. Jen za minulý rok ČSO zaznamenala celkem 51 zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Letos ochránci předali policii už šest případů.

Případ se vyšetřuje

Případ otravy vzácného dravce nyní ornitologové předali policistům, kteří se jím budou zabývat. „V případu otravy luňáka červeného zatím policie čeká na výsledky pitvy, na základě kterých bude vyšetřování pokračovat,“ uvedl mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára Hlubocká

Štítky luňák, otrava, Hodonínsko, okres Hodonín, Česká společnost ornitologická, ptáci, jed, Itálie, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Lidi jsou hovada.

Středa, 24. března 2021, 15:53Odpovědět

Ornitologové smutní, na Hodonínsku někdo otrávil chráněného luňáka  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.