Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční Brno září ukrajinskými barvami, sdílí lidé na Facebooku. Lež, štve magistrát

Moravskou metropolí hýbe v posledních týdnech fotografie, která hojně koluje na sociálních sítí. Na snímku je k vidění vánoční Brno, jež září v modro žlutých barvách na počest Ukrajiny. Internetový příspěvek je ale podfuk, jak upozorňuje magistrát, společnost Facebook i technický stav osvětlení, které nefunguje.

Vlnu pozornosti na sebe přitáhli v předvánoční čas mnozí diskutéři na sociálních sítí, kteří sdílí fotografii svátečně vyzdobeného Brna. Na fotce se objevují rozsvícené girlandy v Masarykově ulici. Technická vymoženost, kterou si město letos objednalo, svítí v barvách Ukrajiny, což mnohé uživatele dráždí a burcuje k nenávistným reakcím na adresu města. Hojně sdílený příspěvek ale jen záměrně manipuluje s realitou. Ve skutečnosti totiž Brno žádná modro žlutá světýlka v ulicích nemá.

Nejedná se o fotografii, která by zobrazovala skutečný stav. K slavnostnímu rozsvícení girland došlo 17. listopadu, a to v režimu česká trikolora. Od 18. listopadu do 24. listopadu girlandy svítily v různých režimech a od 25. listopadu přešly na vánoční 'padající vločky',“ sdělil Drbně mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek

Pravda, ale ne realita

Podle Poňuchálka je fotografie snímku pravdivá, jelikož ji vytvořili sami autoři podoby girland. K uvedení vizualizace do praxe ale nikdy nedošlo. „Vítěz otevřeného výběrového řízení, společnost VISUALOVE, na facebookovém profilu zveřejnil další vizualizace, které znázorňují možné barevné či optické nastavení tohoto slavnostního osvícení – inspirovány jsou třeba tvarem loga města Brna, DNA, které objevil J. G. Mendel, Janáčkovou skladbou apod. Jedna z těchto vizualizací zobrazovala i možné modro-žluté nasvícení na podporu Ukrajiny, která se v tu dobu čerstvě potýkala s ruskou agresí,“ vysvětlil Poňuchálek.

Na Facebooku vzbuzuje příspěvek vášně. Zdroj: AFP

Facebook zdvihá prst

Fotografie zaujala také správce sociální sítě Facebook. Jakmile uživatelé fotku sdílí, sociální síť ji označuje jako nepravdivou. Odkazuje se přitom na příspěvek webu AFP, který vyvrací dezinformace či poplašné zprávy na internetu. V případě modro žlutých girland evidovali odborníci zvýšený výskyt nenávistných komentářů na adresu Ukrajiny, Brna i jeho čelních představitelů. 

„Z komentářů pod příspěvky vyplývá, že mnoho ze stovek uživatelů, které je sdílely, věří, že se jedná o vánoční výzdobu. Často vyjadřují nespokojenost s mírou podpory, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině,“ napsala na webu AFP Ladka Mortkowitz.

Brno odstavilo nové girlandy. Zkoumá se, proč osvětlení bliká a zhasíná

Moravskou metropoli trápí nově nainstalované dekorační osvětlení, které mělo Brňanům navodit vánoční atmosféru. Jednoduché girlandy nefungují tak, jak mají. Brno je proto na několik dní zhasne a počká, než autoři prvku nečekaný technický problém...

Girlandy stejně nefungují

Paradoxem je, že girlandy v současné době ani nefungují. Dekorační osvětlení město proto na několik dní zhaslo a čeká, než autoři prvku technický problém vyřeší. Některá světýlka nesvítila vůbec, jiná nesystematicky blikaly a kazila zamýšlenou animaci. „Aby VISUALOVE mohli doladit všechny technické detaily, zůstanou girlandy pár dní zhasnuté. O dalších změnách budeme informovat," uvedlo město Brno na svém twitterovém profilu.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Girlandy, Ukrajina, Hoax, Dezinformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční Brno září ukrajinskými barvami, sdílí lidé na Facebooku. Lež, štve magistrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.