Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brnu se otevřela cesta k obřímu obchoďáku u nádraží. Pláclo si se stánkaři

Brno udělalo důležitý krok k tomu, aby ve městě vyrostl vícúčelový obchoďák, s nímž se počítá místo budovy Tesca v ulici Dornych. Radnici se domluvila s firmou, která v lokalitě u podchodu nelegálně provozovala stánky s občerstvením, na mimosoudním vyrovnání. Otevírá se tak cesta k výstavbě i kultivaci prostranství.

Spor mezi magistrátem a firmou Kvint se táhne více než deset let. V roce 2010 soud řekl, že společnost nemá právo k využívání pozemků. Soukromník proto dostal příkaz, aby objekty odstranil a vyklidil. K tomu ale nedošlo, a proto město podalo v roce 2019 žalobu. Nyní se ale radnice domluvila s podnikateli, že dojde k mimosoudnímu vyrovnání, což otevírá cestu k developerskému projektu investora na výstavbu víceúčelového obchoďáku či kultivaci prostoru.

„V rámci majetkoprávního vypořádání daného území a za účelem smírného ukončení soudních sporů s jmenovanou společností jsou uzavírány celkem dvě dohody o narovnání. První byla uzavřena v květnu 2022 a stavby, kterých se týkala, byly již odstraněny. Další jsme schválili tento týden. Stavba stojící částečně bude následně odstraněna na základě smlouvy s jejím novým vlastníkem,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V Brně zbourají bývalý Prior a postaví novou čtvrť. Dobrý nápad, myslí si městský architekt

Okolí brněnské hlavního nádraží podstoupí výraznou proměnu. Investor v ulici Dornych zboří budovu bývalého obchodnímu domu Prior, místo nějž vznikne nová moderní čtvrť s obchody, byty či kancelářemi. S bouráním obchoďáku začne developer příští...

Město dostane kompenzaci

Součástí dohodu, kterou schválili radní na svém posledním jednání, je i fakt, že magistrát dostane peníze. „Smírné řešení, na kterém jsme se dohodli, znamená, že veškeré historické nájemní smlouvy mezi Kvin a městem zaniknou a společnost doplatí dluh ve výši cca 84 tisíc korun na bezdůvodném obohacení,“ vysvětlil radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Brno se po krůčcích blíží proměně podchodu pod nádražím. Kritiky trápí osudy trhovců

Podchod pod brněnským nádražím je zase o něco blíže proměně, alespoň to tvrdí radnice. Po odchodu trhovců město zpracovalo průzkum, který mapuje technický stav objektu a slouží jako podklad pro chystanou rekonstrukci. Ohledně opravy objektu ale...

Spor o podchod

Brno v lokalitě vede spor také ohledně vlastnictví podchodu, respektive jeho části pod tramvajovými zastávky. Ta patří stále obchodníkům, se kterými vede magistrát při už dva roky. Kompletní oprava objektu, již radnice plánuje, proto není stále možná. Podle mluvčího brněnské radnice Filipa Poňuchálka se případ zatím nechýlí ke konci, jak sdělil Drbně už dříve. I proto magistrát u odvolacího soudu urgoval, aby o záležitosti rozhodl co nejdříve. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Crestyl

Štítky Brno, Pochod, Rekonstrukce, Dornych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kuchta

Bude škoda architektury Prioru, ale to asi nikoho nezajima

Pondělí, 5. prosince 2022, 00:30Odpovědět

Brnu se otevřela cesta k obřímu obchoďáku u nádraží. Pláclo si se stánkaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.