Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Potravináři si posvítili na kvalitu olivových olejů. Zklamala polovina

Milovníky středomořské kuchyně, k níž neodmyslitelně patří také olivový olej, nepotěší výsledek kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Potravináři se v Česku zaměřili na kvalitu tohoto rostlinného oleje. Polovina vzorků byla podle inspektorů nevyhovující.

Že oleje, které výrobci označují za extra panenské, nemají mnohdy ve skutečnosti slibovanou kvalitu, zjistili kontroloři při zkoumání dvaceti různých vzorků. Problém našla inspekce u poloviny testovaných olejů, jež měly nesprávně uvedené údaje na obalu nebo neodpovídaly svému označení. Seznam olejů, které potravináři testovali, je k dispozici na webu Potraviny na pranýři

Inspektoři zjišťovali, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují potřebné parametry stanovené Evropskou komisí a dalšími předpisy. Extra panenský olivový olej se získává z prvního lisování oliv za studena prostřednictvím šetrných mechanických postupu. Zachovává si přírodní kvalitu výtažku z oliv a vysoké množství minerálních látek i vitamínu, jež se při jiných druzích zpracování vytrácejí.

Kvalitu dovozci neřeší

Analýzy potvrdily, že u pěti vzorků nešlo o extra panenské oleje, jak tvrdili výrobci, ale o nižší třídu kvality olejů. U další pětice vzorků našli potravináři nedostatky v označení olejů. „Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii lampantový olej, který nelze jako potravinu nabízet," řekl Kopřiva.

Podle Kopřivy je kvalita olivových olejů dlouhodobým problémem, který dovozci neřeší. „Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do České republiky dovážejí olivové oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů hodnotit jakost olivových olejů," vysvětlil.

Nevyhovující šarže olejů, které potravináři odhalili, musejí prodejci stáhnout z pultů. SZPI tároveň zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty. Kvůli špatnému výsledku inspekce nepoleví potravináři v kontrolách olivových olejů ani příští rok.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/stevepb

Štítky olivový olej, olivy, szpi, potravináři, inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravináři si posvítili na kvalitu olivových olejů. Zklamala polovina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.