Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Česku se prodávají rajská jablíčka z Polska plná pesticidů, všimli si odborníci z Brna

Je tam příliš pesticidů. Takový závěr vynesli chemici z odborné laboratoře, kteří dostali k analýze polská rajčata od pracovníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Na základě zjištění označili inspektoři zeleninu za nebezpečnou.

Inspektoři, jejíchž hlavním sídlem je kancelář v Brně, se vypravili při svých cestách na sever Moravy. Konkrétně vyrazili do velkoobchodní prodejny potravin Miroslav Gottfried, jež se nachází v ulici Podnikatelů v Šenově. Z pochůzky si odnesli na rozbor svazek rajských jablíček z Polska. Zeleninu přinesli na ukázku odborníkům z laboratoře. 

Chemici vypracovali analýzu, na základě níž vynesli nelichotivý závěr pro dovozce. „Podle laboratorního rozboru se v rajčatech nacházel čtrnáctinásobek maximální povoleného množství pesticidu chlorfenapyr a desetinásobek látky dinotefuran,“ konstatovala SZPI v závěrečné zprávě. 

Potravináři ukázali také přesné hodnoty z šetření. Na základě zjištění konstatovali, že zelenina je nebezpečná a může mít negativní vliv na konzumenta. O výsledcích informovali rovněž prodejce, který uskutečnil patřičné kroky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZPI

Štítky SZPI, Brno, Kontrola, Potraviny, Polsko, rajče, Česko, pesticid, Státní potravinářská inspekce, Morava, Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se prodávají rajská jablíčka z Polska plná pesticidů, všimli si odborníci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.