Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalý šéf brněnské kriminálky dostal od soudu stotisícovou pokutu

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel dnes od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala, jenž od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, jenž podle kriminalistů používal k přidělování bytů padělaná razítka městských úřadů a firmy, která nemovitosti v Brně spravuje.

Bez trestu odešla Machalova podřízená Jitka Broďáková. Využívala společně s Machalou zvláštní policejní fond na placení informátorů ve svůj prospěch. Šlo o 10.000 korun. Soudce tento čin předal k prošetření vnitřní policejní kontrole, aby zjistila, zda nejde o kázeňský přestupek.

Machalův obhájce se na místě odvolal a státní zástupkyně Petra Lastovecká podala stížnost proti rozhodnutí v bodě, který se týkal zneužití peněz. Ponechala si také lhůtu na případné odvolání.

Podle Lastovecké je hlavní dějovou linkou případu vztah Machaly a Kosmáka. Zatímco Machala tvrdil, že Kosmák pro něj pracoval jako informátor, Lastovecká tento status rozporovala. „Machala nedodržel pokyny policejního prezidenta pro využívání informátora. Machala Kosmákovi sděloval neveřejné informace, které se ho týkaly," řekla Lastovecká. Kosmák byl nakonec jedním z těch, kteří byli letos potrestáni v kauze Stoka, jež se týkala korupce při přidělování zakázek na opravy městských bytů, a pohyboval se v prostředí, kde více lidí páchalo trestnou činnost. Kosmák dostal tříletou podmínku s pětiletým odkladem a také trest propadnutí majetku v hodnotě tří milionů korun.

Maření domovní prohlídky

Časově spolu obě kauzy souvisejí. Machala však uvedl, že o Kosmákově trestné činnosti v době, kdy ho měl jako informátora, nevěděl. Jako informátor měl Kosmák působit v Hubálkově případu, kterého prý Machala v té době považoval "pouze" za podvodníka při přidělování městských bytů a uvedl, že nevěděl, že je součástí větší skupiny, která se na kupčení s městskými byty přiživuje.

Domovní prohlídku policisté udělali u Hubálka doma v červnu 2018, jeho případ dosud nedospěl k vynesení rozsudku. K domovní prohlídce byl tehdy přizvaný Kosmák jako osoba nezúčastněná. Obžaloba však uvedla, že byl osobou zúčastněnou. Podle soudce tím Machala zmařil domovní prohlídku. Navíc nezúčastněná osoba nemá být nijak informována o podrobnostech prohlídky, což Machala také porušil. Kvůli tomu mohly být později získané důkazy označené jako "nezákonně získané".

Soudce také uvedl, že Machala informoval Kosmáka o Hubálkově vyšetřování nejen ve chvíli, kdy nevěděl, že je Kosmák vyšetřovaný, ale i poté. A že Machala věděl od začátku o tom, že Kosmák má povědomí o nezákonném Hubálkově jednání. Kosmákovi také sdělil, že se budou dělat prohlídky v kancelářích správy nemovitostí na radnici Brna-středu, což Kosmák dále sdělil dotčeným pracovníkům. A sděloval mu také výsledky této prohlídky.

Blažek, Vaňková i Kerndl

Zatímco Lastovecká považovala Machalův úmysl za přímý, soudce za nepřímý. I proto nepřistoupil na návrh trestu, jak jej žádala Lastovecká. Kromě pokuty chtěla také podmíněný trest a zákaz činnosti u policie. Stejný trest žádala i u Broďákové.

Hubálek později při výpovědích mluvil i o dalších lidech, kteří se na podvodech podíleli. Obhájci Machaly i Broďákové dnes zmínili jména, která už se v médiích v této souvislosti vyskytla, a to o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi, brněnské primátorce Markétě Vaňkové a jejím náměstku Robertu Kerndlovi (všichni ODS). Případ dnes vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu a obhájci i Machala naznačovali, že se někomu nechce vyšetřovat trestnou činnosti politiků, ale jen "menších hráčů". "Přitom u (Otakara) Bradáče kauza nekončí," zmínil v závěrečné řeči Machala bývalého předsedu bytové komise městské části Brno-střed, který je nyní ve vazbě.

Bradáč je obviněný v kauze, která začala razií 4. října a jde v ní o fungování černovické pískovny a privatizaci brněnských městských bytů. Obviněno je zatím sedm lidí a dvě firmy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, soud, policie, Brno, nemovitost, domovní prohlídka, kriminalita, Brno-střed, Městský soud v Brně, Pavel Blažek, Markéta Vaňková, Robert Kerndl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý šéf brněnské kriminálky dostal od soudu stotisícovou pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.