Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé v Brně si připlatí za vodu. Cena za kubík se vyšplhá nad stovku

Hlouběji do kapsy sáhnou příští rok Brňané nejen kvůli zdražování energií, ale také kvůli cenám vodného a stočného. Brněnské vodárny a kanalizace oznámily navýšení ceny za vodu o sedmnáct procent. Za změnou ceníku stojí i energetická krize.

Letos pro Brňany platí, že metr krychlový vody vychází na 87,11 koruny. S příchodem nového roku se cena vyšplhá na 102 korun, což budepět korun nad současným republikovým průměrem. „Navýšení ceny je především důsledkem extrémního vývoje cen energií s dopadem na ceny klíčových surovin, materiálů a cen stavebních prací,“ řekl k rozhodnutí generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací, jež se o vodu v moravské metropoli starají, Jakub Kožnárek.

Nový ceník začne platit od 1. ledna 2023. Vodné bude stát 50,88 korun za metr krychlový, stočné 51,12 korun. V průměru jde o zdražení o sedmnáct procent. Při denní spotřebě 107 litrů se tak měsíční výdaj pro jednu osobu zvýší o osmačtyřicet korun. „Cena za výrobu a dodávku jednoho litru pitné vody včetně následného odkanalizování a vyčištění vyprodukované vody odpadní činí zhruba deset haléřů," vysvětlila mluvčí vodárenské společnosti Renata Hermanová.

Zdražení vody řešili Brňané i v předchozích letech. Pod osmdesáti korunami se cena za kubík pohybovala naposledy v roce 2019. Brněnská vodovodní síť je dlouhá více než 1 400 kilometrů a zásobuje přes 400 tisíc lidí. Hlavním zdrojem pitné vody pro Brno je prameniště podzemní vody v Březové nad Svitavou.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/Gentle07

Štítky voda, stočné, vodné, zdražení, cena, Brno, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně si připlatí za vodu. Cena za kubík se vyšplhá nad stovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.