Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úředníci pro ochranu hospodářské soutěže mají letos rekord v kontrolách

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v letošním roce uskutečnil dosud nejvíc neohlášených kontrol přímo v sídlech firem. Zatímco loni jich za celý rok úředníci vykonali šestadvacet, letos zatím bylo takzvaných místních šetření jednatřicet a další ještě do konce roku úřad chystá. Na Svatomartinské konferenci pořádané úřadem to řekl místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb. Úřad podle něj uložil za nespolupráci již čtyři sankce v maximální možné výši, ta může dosáhnout až jednoho procenta z celkového obratu firmy.

Místní šetření je klíčovým nástrojem úřadu při odhalování zakázaných, zejména kartelových, dohod a firmám se podle místopředsedy úřadu vždy vyplatí při nich s úředníky spolupracovat, jak jim ukládá zákon. ÚOHS podle něj v poslední době přitvrdil při postihování těch firem, které při tomto šetření nespolupracovaly nebo dokonce komplikovaly úředníkům práci.

„Chtěl bych upozornit, že poslední chybu při místním šetření, jak potvrzují rozhodnutí soudů, udělal úřad v roce 2012, tedy před deseti lety. Od té doby byl u soudů ve sto procentech případů úspěšný. Jak dokládají uložené pokuty za nespolupráci, vyhodit úředníky ze sídla firmy při místním šetření je špatný nápad," upozornil Nejezchleb. Dosud nejvyšší pokutu za tento přečin úřad uložil plzeňské firmě Beryko, šlo o 22,5 milionu korun. Sankce ale zatím není pravomocná.

„Jak dokládá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, v souvislosti s místním šetřením potvrdil, že požadovat přítomnost jednatelů v sídle firmy je legitimní. Soud uvedl, že aby osoba mohla přítomnost odmítnout, musí pro to mít objektivní důvody," dodal Nejezchleb.

Místopředseda ÚOHS také uvedl, že všechny soudy daly úřadu zapravdu v případech veřejných vyhlášek regulujících hazard, a to jak Krajský soud v Brně, tak Nejvyšší správní soud a nejnověji také Ústavní soud. Úřad opakovaně pokutoval města a obce za to, že ve veřejných vyhláškách umožnily provozovat loterie a hazardní hry na přesně vyjmenovaných adresách, neuvedly ale objektivní kritéria, podle nichž byly tyto adresy vybrány. Posledním rozhodnutím tohoto typu byla pokuta 2,7 milionu pro Prahu z konce října, zatím není pravomocné a může proti němu být podán rozklad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Pexels

Štítky ČR, právo, správa, firmy, ÚOHS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší správní soud České republiky, Krajský soud v Brně, Beryko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úředníci pro ochranu hospodářské soutěže mají letos rekord v kontrolách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.