Svatomartinského vína nikdy nebylo více, hlásí čeští a moravští vinaři, kteří letos vyslali na trh téměř dva a půl milionu lahví. První vína ochutnají lidé po celé republice. V Brně se uskuteční tradiční Svatomartinský košt, který pravidelně navštěvují tisíce lidí.
Svatomartinským slavnostem po celé republice každoročně dominuje košt v Brně, kam letos svatý Martin na bílém koni kromě prvních sněhových vloček přiveze také nejsilnější ročník vín vůbec. Nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína, následována růžovými a klarety a červenými víny. O definitivním Svatomartinské nabídce rozhodli v Centru Excelence ve Valticích na Břeclavsku profesionální degustátoři.
„Svatomartinské není jen symbolem podzimu, společenských akcí a gastronomie, ale je to také známka kvality. Postupem let se nároky na kvalitu zvyšovaly, a spotřebitelé tak mají jistotu, že jako Svatomartinské nekoupí víno, které by nebylo kvalitní a nemělo typický charakter mladého vína, pro který jsou tato vína tak oblíbená,“ sdělil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, jenž 11. 11. od 11 hodin tradičně pořádá Svatomartinský košt na brněnském náměstí Svobody.
Známku Svatomartinské 2022, jejímž vlastníkem je také Vinařský fond, mohou používat jen vína, která projdou přísnou kontrolou odborníků. Letos testem neprošlo 56 vzorků z celkového počtu 360 přihlášených vín. Naopak úspěšné vzorky vinaři označili etiketami se známým symbolem svatého Martina na bílém koni. „Vysoká úspěšnost při hodnocení dokládá obecně vysokou kvalitu nejen vinařské práce, ale také celého ročníku. Svatomartinská vína tak letos budou svěží a aromatická, vzhledem k příznivému průběhu sezóny obecně lehčí s nižším obsahem alkoholu,“ uvedl mluvčí vinařů Jiří Bažant.
Samotným hodnocením ale dohled nad kvalitou nekončí. „I letos bude probíhat kontrola také už u nalahvovaných Svatomartinských vín v obchodní síti, aby měli všichni jistotu, že vína, která prošla hodnocením, jsou ta stejná, jako se objeví v lahvích v obchodech, vinotékách či restauracích,“ dodal Jaroslav Machovec.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.