Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zeman ocenil jihomoravské osobnosti. Medaili udělil i hasiči, který pomáhal při tornádu

Při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání na Pražském hradě prezident Miloš Zeman ocenil největší počet osobností za desetileté funkční období. Řády a medaile od něj obdrželo 78 mužů a žen, šest oceněných má vazby na Jihomoravský kraj. Vyznamenání si vysloužil brněnský skladatel Miloš Štědroň nebo lékař Pavel Šlampa. Medailí Za hrdinství hlava státu ocenila hasiče Jaroslava Bolfíka, který pomáhal při loňském tornádu na jižní Moravě.

Ceremoniál se v tradičním termínu u příležitosti státního svátku 28. října uskutečnil po třech letech. Loni a předloni se nekonal kvůli koronavirové pandemii a prezidentově pobytu v nemocnici. Mezi vyznamenanými byli například příslušníci legendární odbojové organizace Tři králové, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zpěvačka Hana Zagorová, hudebník Miroslav Žbirka nebo bývalá manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivana rozená Zelníčková.

Hlava státu také vyznamenala šestici mužů, kteří jsou spjati s jižní Moravou. Mezi oceněnými byl skladatel a pedagog Miloš Štědroň, který se proslavil jako autor hudby kultovní Balady pro banditu. Ta je stálicí repertoáru brněnského divadla Husa na provázku a byla i úspěšně zfilmována. Za zásluhy v oblasti umění a kultury dostal metál také sbormistr Ivan Sedláček, zakladatel dechové skupiny Moravanka Jan Slabák a folklorní hudebník Martin Hrbáč.

V oblasti vědy bodoval Pavel Šlampa, který se jako přednosta Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně dlouhodobě věnuje radioterapii. Medaili Za hrdinství si vysloužil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Mikulčicích na Hodonínsku, kde pomáhal lidem postiženým při loňském řádění tornáda.

Kromě Zelenského a příslušníků odbojové organizace Tři králové Josefa Balabána, Josefa Vladimíra Mašína a Václava Morávka udělil Zeman nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva také leteckému akrobatovi a stíhacímu pilotovi Josefu Hubáčkovi, pilotovi z druhé světové války Josefu Stehlíkovi a legionářům a účastníkům protinacistického odboje Karlu Lukasovi a Vojtěchu Lužovi.

Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, mimo jiné nejvíce překládanému slovenskému spisovateli Ladislavu Mňačkovi. Celkem Zeman udělil 21 medailí Za hrdinství, mimo jiné studentům popraveným v listopadu 1939, dobrovolným hasičům a policistovi za zásah při tornádu i požáru v Českém Švýcarsku i českému vojákovi za zneškodnění teroristů v Afghánistánu.

Medailí Za zásluhy ocenil Zeman posmrtně Zagorovou nebo Žbirku. Ze sportovců byli mezi laureáty tenista Ivan Lendl nebo hokejista Jiří Holík. Oceněnými lékaři se stali například Miroslav Zavoral a Miloslav Kalaš, kteří pečovali a pečují o Zemanovo zdraví. Dalšími laureáty byli náčelník prezidentovy vojenské kanceláře Jan Kaše nebo Jaroslav Třešňák a Oldřich Lichtenberg, kteří sponzorovali Zemanovu prezidentskou kampaň, respektive pomáhali s kampaní premiérskou.

Celkem medaili Za zásluhy obdržely více než čtyři desítky osobností z řad vědců, umělců, lékařů, ale i lidí spojených s politikou či státními institucemi. Slavnostní předávání ocenění se letos netradičně konalo dvakrát. Naposled se uskutečnilo v březnu, kdy Zeman vyznamenal osobnosti, kterým se řády a medaile rozhodl udělit v letech 2020 a 2021. 

Aktu se zúčastnili například premiér Petr Fiala (ODS) s chotí, několik ministrů jeho vlády nebo členů předchozího kabinetu. Pozvání naopak neobdrželi například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Miloš Vystrčil (ODS), jenž by měl pokračovat jako předseda Senátu. Někteří další politici a zástupci veřejných institucí na Hrad nedorazili kvůli pracovním povinnostem nebo právě kvůli selektivnímu výběru hostů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miloš Zeman/Facebook

Štítky ČR, Zeman, ocenění, 1918, JMK, kultura, věda, tornádo, Miloš Zeman, Jihomoravský kraj, lékař, Miloš Štědroň, Pražský hrad, Volodymyr Zelenskyj, Hana Zagorová, Miroslav Žbirka, Donald Trump

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman ocenil jihomoravské osobnosti. Medaili udělil i hasiči, který pomáhal při tornádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.