Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Energetici z jižní Moravy stěhují čápy na speciální sloupy

Bezpečné místo k životu dostala čapí rodina na Břeclavsku. Ptačí pár, který dříve bydlel na sloupu nízkého napětí, přestěhovali energetici na nový pilíř se speciální hnízdící podložkou. Stěhování čeká i další problematicky uhnízděné opeřence.

Čápi žijící u vodní nádrže Nové Mlýny ohrožovali hnízděním na nebezpečném místě nejen sebe, ale také dodávku elektřiny. Energetici proto dali hlavy dohromady s ornitology, a přestěhovali domov opeřenců na speciálně postavený sloup. „Čápi hnízdo přijali, přes sezonu vyvedli čtyři mláďata a nyní už jsou na cestě do teplých krajin,“ osvětlil Radek Slatinský, vedoucí regionální správy EG.D Hodonín. 

Pozornost věnují energetici také dalším druhům, konktrétně například rorýsům. Několik těchto malých stěhovavých ptáků našlo útočiště v budkách na budově trafostanice ve Vracově na Hodonínsku. Budky na objekt přidělali zaměstnanci záměrně, přirozených míst pro hnízdění rorýse totiž ubývá. „Shodli jsme se, že přítomnost budky na fasádě pro nás není žádným významným rizikem. Ani případná údržba přístřešku ze strany ornitologů není riziková, není zde žádná možnost přiblížit se k částem distribuční soustavy pod napětím,“ dodal Slatinský.

Podobné budky čekají i na sýčky obecné, kteří patří k nejvíce ohroženým sovám a jejich poslední pravidelná hnízdiště se nachází na jižní Moravě a v Ústeckém kraji. Podle Lukáše Viktora z České ornitologické společnosti ptáci přístřešky umístěné na sloupech nadzemního vedení ochotně přijímají a cítí se v nich bezpečně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ED.G Hodonín

Štítky čápi, Nové Mlýny, hnízdo, energetici, sloup, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Hodonín, Česká společnost ornitologická, Vracov, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici z jižní Moravy stěhují čápy na speciální sloupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.