Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před pětadvaceti lety spadl v centru Brna dům. Zemřelo pět lidí a viníky nikdo nepotrestal

Brno si připomíná pětadvacet let od tragédie, která patří k jednomu z největších stavebních neštěstí v novodobé historii města. Při katastrofě zemřelo pět dělníků, dalších deset se vážně zranilo. Pád domu způsobil zásah do konstrukce budovy ve třicátých letech. Policie obvinila šest lidí, na případ se ale vztahovala prezidentská amnestie a nikdo nebyl potrestán.

Na opravách bývalé budovy Mototechny na náměstí Svobody pracovalo sedmdesát dělníků. Když ve středu 22. října 1997 přišli na směnu, nevěděli, že na vlastní kůži zažijí největší brněnské stavební neštěstí v poválečných dějinách.

Zdi domu vedle dnešní Komerční banky se zhroutily, zavalily zedníky a uvěznily je v troskách na několik hodin. Jeden z nich strávil v zajetí trámů skoro 24 hodin. Na místo dorazili hasiči, vojáci civilní ochrany i záchranáři, přes všechnu snahu se jim ale nepodařilo zachránit pět mužů, kteří zemřeli ve změti suti.

autor: kinokavarna.cz

Po důkladném pátrání vyšlo najevo, že neštěstí způsobily nevhodné úpravy budovy ve třicátých letech dvacátého století. Stavaři tehdy odstranili dva ze čtyř nosníků v čele budovy a na jejich místo dosadili okna. Zbylé dva nosníky tak byly příliš zatíženy. Chyby však byly i ve stavebním povolení, projektanti si navíc neohlídali, aby se zbývající pilíře dál nepřetěžovaly.

V dubnu následujícího roku obvinila policie ze zavinění tragédie šest pracovníků, kteří se na plánování stavebních prací podíleli. Hrozilo jim až deset let vězení. Žádný z nich nakonec před soudem nestanul, vztahovala se na ně totiž amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla. Jeden z majitelů stavební firmy trval na došetření s tím, že je nevinný a vzdal se proto prezidentské amnestie. V roce 2000 vyšetřovatel případ uzavřel a stíhání i tohoto muže bylo zastaveno. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Brno, tragédie, smrt, stavba, záchranáři, budova, dům, amnestie, Mototechna, Komerční banka, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Vagner

Tak to nám Lenko Kuchařová jistě doplníte o jaké případy znásilnění se jednalo. Na základě této amnestie propuštěno 930 osob, plus dalším ukončené stíhání. Obecně se amnestie nevztahuje na pachatele vražd, znásilnění, loupeží a některých dalších trestných činů. Netýkala se ani vězňů odsouzených jako zvlášť nebezpeční recidivisté.
Tak to vypadá, že jste čtvrt století žila ve své vlastní lži a vaše důvody jsou mylné.

Pondělí, 24. října 2022, 13:44Odpovědět

Lenka Kuchařová

Na tu událost si velmi dbože pamatuji.Prezident V.Havel svou velkou amnestií zupůsobil mnohá neštěstí,protože se dostala na svobodu spousta darebáků,kteří následně páchali násilné tretstné činy,zvláště znásilňování žen a další hrůzy.To je jeden z hlaních důvodů,proč nepatřím k jeho obdivovatelkám.

Sobota, 22. října 2022, 18:59Odpovědět

Před pětadvaceti lety spadl v centru Brna dům. Zemřelo pět lidí a viníky nikdo nepotrestal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.