Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadelní hra, kde Ježíš znásilňuje muslimku, nevadí. Duka nepochodil u soudu

, aktualizováno 11. října 2022, 15:30

Ústavní soud v Brně dal v úterý stopku divokým debatám o divadelních hrách, které v roce 2018 uvedl festival Divadelní svět Brno. Na kontroverzní představení kritizující církev si stěžovali kardinál Dominik Duka a právník Ronald Němec. U soudu ale nepochodili.

Omluvy od brněnských divadel se kardinál dožadoval kvůli údajnému zásahu do osobnostních práv, který spatřoval v uvedení dvou her. Dukovi vadila silně medializovaná inscenace Naše násilí a vaše násilí, jež na sebe strhla pozornost hodnocením vztahu západní společnosti k islámu. Účinkující v ní odehráli šokující scénu s Ježíšem znásilňujícím muslimskou ženu. Lepší mínění neměl kardinál ani o představení Prokletí popisujícím zneužívání dětí v církvi.

Žaloba se ale nesetkala s kladnou odezvou. Podle Ústavního soudu je obsah divadelních her v souladu se svobodou slova a uměleckého projevu. Hry režiséra Olivera Frljiče provokativně kritizovaly římskokatolickou církev i západní pohled na muslimský svět. Podle pravomocného rozsudku však nešlo o diskriminaci křesťanů ani zásah do práva na svobodu vyznání. 

Hra s Ježíšem znásilňujícím muslimku se v Brně hrát bude. Komunisté a lidovci neuspěli

Koaliční lidovci ani opoziční komunisté dnes při zasedání brněnského zastupitelstva neuspěli s návrhy na vyjmutí hry Naše násilí a vaše násilí z programu květnového festivalu Divadelní svět Brno. Hra, ve které mimo jiné Ježíš znásilňuje...

Zamítnutím stížnosti celá kauza před českými soudy definitivně končí. Duka ani Němec se uvedení sporných inscenací jako diváci nezúčastnili. „Respektujeme nález Ústavního soudu. A děkujeme mu, že naši stížnost neodmítl, ale zaobíral se jí, o čemž svědčí právě to, že rozhodl nálezem, a nikoliv pouhým usnesením," napsal ČTK za sebe i za Duku advokát.

Bouřlivá reakce

Proti kontroverzním divadelním hrám se v Brně ještě před jejich uvedením postavil i současný náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Jen u názorů pak nezůstalo hnutí Slušní lidé, jehož zástupci se vydali protestovat přímo na divadelní prkna. Za narušení inscenace, při které si herečka vytáhla z přirození českou vlajku, dostali pokutu.

Divadlo Husa na provázku se celým soudním procesem i reakcemi veřejnosti nechalo inspirovat a plánuje uvést novou divadelní hru Vykouření. Inscenace zpracovává pozdvižení, které uvedení Frljičovy hry s násilnickým Ježíšem odstartovalo. „Jsem proto moc rád, že se kauze, jejíž následky v divadle pociťujeme ještě i po čtyřech letech, postavíme čelem a vrátíme ji tam, kde vznikla – do divadla," řekl k představení umělecký šéf divadla Martin Sládeček.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadelní svět Brno

Štítky divadlo, inscenace, kauza, křesťanství, islám, Dominik Duka, divadelní hra, představení, Brno, Ronald Němec, Petr Hladík, KDU-ČSL, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

Ukázka bezzubosti a dlouhodobé neživotaschopnosti západní civilizace... Ať si zkusí machýrci zahrát hru o onanujícím Mohamedovi.

Čtvrtek, 13. října 2022, 06:57Odpovědět

Baron Kocharovski

ÚCHYLNÁ "kultura," něco jako IDI*OT*SKÁ AUDIENCE od bezcharakterního opilce vency havla... každého věc, na jakou CHU*JO*VI*NU je ochoten koukat. nebýt duky, nikdo by si na ten paskvil dávno nevzpomněl!

Středa, 12. října 2022, 18:30Odpovědět

Divadelní hra, kde Ježíš znásilňuje muslimku, nevadí. Duka nepochodil u soudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.