Které restaurace nabízí největší speciality, kam lidé chodí na nejchutnější kávu a jaké bary zaujmou nejoriginálnějšími drinky? Na podobné otázky hledala odpověď odborná porota složená z kuchařů, influencerů či gastronomických nadšenců, kteří také letos sestavili žebříček nejlepších podniků na jižní Moravě a v Brně.
Soutěž Gourmet pořádá už pošesté Turistické informační centrum (TIC) Brno spolu s Centrálou cestovního ruchu jižní Moravy (CCRJM). Oceněné restaurace, kavárny, bary a další se dostanou na strany turistických průvodců. Slavnostní vyhlášení se odehrálo ve čtvrtek v Brně. V moravské metropoli soutěžilo 44 soutěžících, ve zbytku kraje se o titul popralo 43 různých typů stravovacích zařízení. „Jako nejúspěšnější jsme letos v sedmi kategoriích ocenili Kohout Na Víně, EGGO Break Feast bistro, Sorry, pečeme jinak, Buchta B, Lokál U Caipla a Vicino DiVino. V poslední kategorii s sebou jsme pak vybrali celkem pět foodtracků či obchodů s nabídkou chutných jídel,“ popsala mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.
Na jižní Moravě vypadalo hodnocení trochu jinak, protože tu podniky vyhlašovali pouze v pěti kategoriích. „Kategorii barů jsme pro jejich nedostatek nakonec úplně vynechali a kavárny a cukrárny jsme vyhlašovali v jedné kategorii,“ vysvětlila za CCRJM jedna z organizátorek Monika Lidmerová.
Spoty zařazené mezi nejlepší se vybíraly ve dvou kolech. Nejprve sedmnáct brněnských a jihomoravských znalců nominovalo svá oblíbená místa na jídlo a pití v kategoriích restaurace, bistra, kavárny, cukrárny, pivnice, bary a vinárny a s sebou. Soutěž má za cíl podpořit jihomoravskou gastronomickou scénu. Nejlepší místa, kde se najíst, hodnotí už pátým rokem a v roce 2019 se navíc k Brnu přidal i zbytek jižní Moravy. Všichni nominovaní se dostanu do turistických webových i tištěných turistických průvodců.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.