Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno se po krůčcích blíží proměně podchodu pod nádražím. Kritiky trápí osudy trhovců

Podchod pod brněnským nádražím je zase o něco blíže proměně, alespoň to tvrdí radnice. Po odchodu trhovců město zpracovalo průzkum, který mapuje technický stav objektu a slouží jako podklad pro chystanou rekonstrukci. Ohledně opravy objektu ale stále panuje mezi části veřejnosti pachuť z toho, jakým způsobem magistrát k projektu přistupuje.

Brno začalo s vyklízením nevzhledného prostoru začátkem roku, aby si připravilo lokalitu pro budoucí rekonstrukci. S opravami ale neví, kdy přesně začne. Zatím má magistrát zpracovanou studii, zlikvidoval stánky a zahájil průzkum objektů.

V podchodu nejsou patrné statické poruchy konstrukcí. Kamenné obklady jsou však na mnoha místech porušené od kotvení stánků a reklamních panelů, ocelové konstrukce výstupních objektů trpí zatékáním. Detailně bude stavební stav podchodu prozkoumán v průběhu samotné rekonstrukce,“ popsala Drbně Šárka Reichmanová, mluvčí Kanceláře architekta města Brna, jež za vizualizacemi na přeměnu území stojí.

Hledáme zhotovitele

Proměna nevzhledného prostoru z osmdesátých let minulého století, kterým denně projde přes desítky tisíc lidí, se nyní podle brněnského náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) přiblížila. K úpravám ale dojde nejdříve po komunálních volbách. „Práce začnou v lednu, hotovo bude na konci léta 2023. Výběrové řízení pro nájemce vypíšeme na podzim,“ sdělil na Facebooku náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, jenž se s městem poprvé pochlubil s novou vizualizací loni v listopadu. 

Brněnský podchod už nebude atraktivní jen pro bezdomovce a opilce. Architekti lákají lidi na obchodní pasáž

Podchod pod brněnským vlakovým nádražím patří dlouhodobě mezi největší ostudy města. Atmosféru místa si většina lidí spojuje s asijskými aušusy, vůní ořechů v cukru nebo také pochybnými individui, kterým nezřídka dodávají kuráž omamné látky. Nyní...

 

Město přichází o peníze

Rekonstrukce objektu pod brněnským železničním uzlem budí v moravské metropole i po téměř roce stále emoce. Občanské iniciativě Zachraňme podchod, která peticí bojovala za práva prodejců či budoucí podobu prostor, vadí, že magistrát postupoval unáhleně. Zejména se podivuje nad tím, že město ohlásilo termín zahájení prací letos v létě. K tomu ale nedošlo a v současné době architekti počítají, že práce začnou nejdříve na jaře příštího roku.

Termín zahájení rekonstrukce je v rozporu s tím, co radnice tvrdila, když podchod vyklízela. Nyní je tam už téměř rok prázdno. Stánkaři klidně mohli dále pracovat a magistrát by získal peníze z nájemného,“ řekl ze spolku Zachraňme podchod Tomáš Uher, který tvrdí, že se stánkaři po nuceném odchodu přestěhovali a hledali více či méně úspěšně práci jinde po obchodech. 

Prodejci mohli dál prodávat. Brno čelí kritice za vyklizení podchodu od občanské iniciativy

Vyklízení brněnského podchodu pod hlavním nádražím doprovází emoce. Město kritizují aktivisté, kteří poukazují na to, že magistrát prodejce vystěhoval i přes to, že neví, kdy začne s očekávanou rekonstrukcí. Kvůli tomu město přichází o peníze....

Soud trvá 

Brno má ve vlastnictví pouze část podchodu. Další prostor pod tramvajovými zastávkami stále patří obchodníkům. Město ale vede o nemovitost se soukromou společnosti dlouhodobě spor u soudu a na rozhodnutí čeká už zhruba dva roky. Kompletní oprava proto není stále možné. Podle mluvčího brněnské radnice Filipa Poňuchálka se případ zatím nechýlí ke konci. I proto magistrát u odvolacího soudu urgoval, aby záležitosti rozhodl co nejdříve. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Podchod, Oprava, Prodej, magistrát, rekonstrukce, radnice, Petr Hladík, Kancelář architekta města Brna, KDU-ČSL, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gustav Anděl

Osud Vietnamců s padělaným "zbožím" mě opravdu nezajímá.

Středa, 21. září 2022, 10:19Odpovědět

Brno se po krůčcích blíží proměně podchodu pod nádražím. Kritiky trápí osudy trhovců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.