Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský podchod už nebude atraktivní jen pro bezdomovce a opilce. Architekti lákají lidi na obchodní pasáž

Podchod pod brněnským vlakovým nádražím patří dlouhodobě mezi největší ostudy města. Atmosféru místa si většina lidí spojuje s asijskými aušusy, vůní ořechů v cukru nebo také pochybnými individui, kterým nezřídka dodávají kuráž omamné látky. Nyní leží na stole ambiciozní plán, jak odpudivé prostředí změnit ve vyhledávanou obchodní pasáž i přes jeho nelichotivou pověst.

S plánem na rekonstrukci objektu pod brněnským vlakovým nádražím se vytasilo vedení radnice koncem listopadu. Záměr přeměnit prostor umožnilo vyřešení majetkoprávních vztahů, které byly jednou z hlavních překážek, proč veřejné prostranství pocházející z osmdesátých let minulého století nepodstoupilo proměnu. 

V nově vybudovaných obchodních jednotkách by měly být obchody a služby jak pro ty, kteří dojíždějí, tak pro turisty. Proto je v návrhu například prodej potravin, rychlého občerstvení, květin, knih, módy, parfumerie či dárkových předmětů, stejně jako zámečnictví, čistírna, kadeřnictví, nehtové studio nebo servis mobilů. Předpokládáme i infocentrum a prodejnu dopravního podniku,“ věří brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).


Nová podoba podchodu

Čistota a světlo

S rekonstrukcí podchodu chtějí v moravské metropoli začít začátkem příštího roku, kdy je v plánu odstranění stánků. Následně se uskuteční detailní stavebně technický průzkum, od nějž se bude odvíjet rozsah prací, které podle odhadů potrvají zhruba rok. Po dokončení má prostor vyniknout světlem a čistotou. Například díky sjednoceným fasádám, tvrdí architekti z Kanceláře architekta města Brna (KAM), kteří vypracovali návrh na proměnu.

Naší prioritou je přehlednost. Podchod dostane nový orientační systém a hlavní výstupy na vlak a k tramvajím budou barevně vyznačeny,“ uvádí David Zajíček, vedoucí oddělení Veřejný prostor KAM.


Současná podoba podchodu 

Z útočiště potížistů ráj nakupujících

I přes líbivé vizualizace projektu, jehož cenu zatím nikdo neodhadl, není jasné, zda to bude stačit na to, aby Brňané v areálu dobrovolně trávili čas. Drtivá většina lidí prostor co nejrychleji opustí, protože zvláště ve večerních hodinách se lokalita hemží opilci, bezdomovci či potížísty, kteří mají jen v první polovině letošního prosince v místech na svědomí bezmála šedesát přestupků. Podle dat městské policie se ale situace zlepšuje i díky pravidelnému monitoringu.

Nádražní ulice a její nejbližší okolí patří k lokalitám, na kterou se preventivní kontroly strážníků zaměřují nejvíc v celém Brně. V přednádražním prostoru, ale i v podchodu došlo z podnětu městské policie v posledních letech k výraznému rozšíření a zkvalitnění kamerového systému. Kromě časté přítomnosti hlídek v této oblasti, jde o druhý důležitý faktor, který hraje podstatnou roli při dopadení pachatelů přestupků nebo osob podezřelých z trestných činů,“ říká Pavel Šoba, mluvčí Městské policie Brno. 


Hlídky městské policie tráví v podchodě denně několik hodin

Proměna je výzva

Nad tím, jak změnit v lidech „předsudky“ vůči podchodu si lámou hlavu také architekti. Věří, že veřejnost přivítá změny, díky čemuž si najdou cestu pod brněnský hlavas místní i turisté. 

Dohromady se vytvoří prostor charakterem blížící se obchodní pasáži. Novinkou a zajímavostí bude interaktivní světelná stěna, která bude podchod proměňovat v čase. Přesto je však rekonstrukce podchodu koncipována zejména jako modernizace místa, kudy denně projdou tisíce lidí, které musí tento nápor vydržet a nadto nabídnout kultivované a důstojné prostředí,“ doufá architekt Zajíček.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brno, Podchod, rekonstrukce, Nádraží, KAM, obecní policie, architekt, Markéta Vaňková, Dopravní podnik města Brna, ODS, Kancelář architekta města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský podchod už nebude atraktivní jen pro bezdomovce a opilce. Architekti lákají lidi na obchodní pasáž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.