Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti v Brně nemají kde spát. Na kolejích pro ně není místo

Vyšší ceny a málo místa, zájem o ubytování na brněnských vysokoškolských kolejích stejně jako v minulých letech výrazně převyšuje nabídku. Kapacity kolejí jsou vyčerpané, útočiště na nich nenašly stovky zájemců.

Například Masarykova univerzita, na které studuje okolo 35 tisíc lidí, nabízí k ubytování skoro čtyři tisíce lůžek v devíti budovách studentských kolejí. Podle mluvčího univerzity Radima Sajbota škola před novým akademickým rokem navýšila kapacitu ubytování o 10 procent, ale i tak nemohla zajistit místo na kolejích asi 2300 studentům. „I když jsou koleje momentálně obsazeny, zájemci o ubytováni jsou automaticky zařazeni do pořadníku a v případě uvolnění lůžka jsou obratem kontaktováni pracovníky ubytovacího oddělení s nabídkou na rezervaci,“ vysvětlil Sajbot.

Mendelova univerzita má tři ubytovací areály v Brně a jeden v Lednici na Břeclavsku, celková kapacita 3300 míst je nyní zaplněná. „Množství studentů, na které už nevyšlo místo, se pohybuje řádově v desítkách. Asi na 140 lůžkách jsou uprchlíci z Ukrajiny, z nichž část odjíždí, ale tato místa zaplňujeme naopak přijíždějícími studenty z této země," uvedla mluvčí Tereza Pospíchálová. Na univerzitě studuje přibližně 8900 studentů, přibližně 1900 studentů má trvalé bydliště v okrese Brno-město a Brno-venkov.

Plno hlásí například i koleje Veterinární univerzity Brno. O zhruba 450 míst má zájem 750 studentů.

Vyšší ceny 

Vysokoškoláci si v novém akademickém roce za bydlení na kolejích také připlatí. Ceny stouply o několik až desítky procent, zejména kvůli vyšším nákladům na energie. Například Masarykova univerzita zvýšila kolejné od 1. července v průměru o 34 procent, kdy cena za ubytování se na univerzitních kolejích pohybuje od 83 korun do 200 korun za noc. Veterinární univerzita Brno zdražila Kaunicovy koleje letos 1. července zhruba o 15 procent.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VUT Brno

Štítky školy, univerzity, koleje, ubytování, studenti, Brno, univerzita, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Ukrajina, Lednice, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti v Brně nemají kde spát. Na kolejích pro ně není místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.