Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Projekt horkovodu z Dukovan do Brna má zelenou od odborníků i vlády

PR článek

Projekt na vybudování horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna nabírá reálných obrysů, alespoň po formální stránce. Plánovaná stavba dostala zelenou od odborné skupiny a podporu má také od vlády, jež plánuje zařazení investice do liniového zákona. Díky tomu se celý stavební proces výrazně urychlí.

Plány na postavení horkovodu z dukovanské elektrárny až do moravské metropole ožily v posledních měsících v souvislosti s válkou na Ukrajině a energetickou krizí. Vedení Brna v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou zahájilo ohledně uskutečnění projektu sadu jednání, například s Teplárnami Brno a skupinou ČEZ, kteří společně vytvořili odbornou pracovní skupinu. Experti nyní městu oznámili první výsledky analýz, jež se zaměřovaly na ekonomické, právní a technické aspekty projektu. 

Měla jsem jednání s generálním ředitelem skupiny ČEZ Danielem Benešem. Sdělil mi, že odborná skupina dospěla k závěru, že projekt je technicky možný. Ze zpracované analýzy také vyplynulo, že cena tepla pro Brno z horkovodu z Dukovan bude srovnatelná s ostatními zdroji, a tak konkurenceschopná,“ říká brněnská primátorka Markéta Vaňková

Primátorka Markéta Vaňková jedná s generálním ředitelem skupiny ČEZ Danielem Benešem. Foto: Facebook Markéta Vaňková

Podpora z vlády

Podle šéfky radnice druhého největšího města v Česku bude skupina odborníků nadále pracovat. Do konce roku očekává magistrát Brna finální výstupy, včetně návrhu smluv o další spolupráci. Navíc se počítá s tím, že v blízké době vznikne základní ekonomický model a ustanoví se nová skupina, jež dostane na starost výkup pozemků. 

Stavba dvaačtyřicet dlouhého potrubí, jímž má proudit teplo, vede přes více než dva tisíce parcel. Radnice proto hledá podporu u vlády, která aktuálně na základě iniciativy ministra spravedlnosti Pavla Blažka a dalších členů vládních stran připravila novelizaci zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. V plánu členů exekutivy je horkovod zařadit do takzvaného liniového zákona, což výrazně usnadní cestu k uskutečnění díla. 

„Díky tomu se zkrátí přípravné práce a schvalovací procesy minimálně o několik měsíců či dokonce let. Příští týden se bude návrhem zabývat vláda a já věřím, že to rychle dovedeme do úspěšného konce,“ tvrdí premiér Petr Fiala. „Přínos to bude mít také v tom, že jednání s vlastníky nebudou tolik složitá,“ vyzdvihuje Vaňková.

Premiér Fiala při čtvrteční návštěvě Brna znovu podpořil výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna. Foto: ODS

Brno bude soběstačné 

Pro Brno je stavba horkovodu klíčová i z toho důvodu, že moravská metropole je z osmdesáti procent závislé na ruském plynu. Díky teplu z jaderné elektrárny se ale město závislosti na ruskému plynu zbaví a stane se energeticky soběstačné. „Horkovod je pro Brno důležitá stavba. Jednak kvůli zbavení se závislosti na Rusku, ale je to také ekologický zdroj, který zajistí teplo pro město. Využívání jaderné energetiky ve všech směrech a bezezbytku je cestou, kterou chceme jít,“ řekl předseda vlády Petr Fiala. 

Práce na chystaný horkovod jsou v plném proudu. Foto: MMB

Zadavatel: ODS
Zhotovitel: ODS

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Horkovod, Vaňková, Dukovany, Krize, Energie, projekt, vláda, Markéta Vaňková, Jaderná elektrárna Dukovany, ČEZ, teplo, Petr Fiala, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt horkovodu z Dukovan do Brna má zelenou od odborníků i vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.