Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně někdo zničil novou připomínku židovských obyvatel

Kameny zmizelých, které se do dlažby v brněnské Orlí ulici vkládaly minulý pátek jako součást festivalu židovské kultury Štetl Fest, někdo poškodil. Připomínku bývalých obyvatel Brna polil pachatel neznámou látkou. Událostí se zabývají policisté.

Konkrétně šlo o dva starší kameny na paměť Adele a Leopolda Bockových, zavražděných v Rize, a skupinu nově položených kamenů rodiny Pollakových. Rodina musela opustit Brno, někteří její členové za druhé světové války zemřeli, včetně desetileté dívky Inge, která prošla ghettem v Terezíně a zahynula v roce 1942 na neznámém místě. 

„Oznámení jsme přijali, pracujeme s ním, zjišťujeme okolnosti," řekl ČTK policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podle ředitelky Štetl Festu Evy Yildizové je poškození kamenů dalším důkazem toho, jak důležité je pro společnost vzdělání. Je zapotřebí klást ve školách v dějepisu větší důraz na moderní dějiny, uvedla Yildizová.

První ročník festivalu židovské kultury se konal od pátku do neděle, na desítky akcí přilákal tisíce lidí. Vystoupil například jazzman Avišaj Cohen, zazněla dětská opera Brundibár, konaly se také besedy, přednášky, ochutnávky, autorská čtení a exkurze, vše s tematikou židovských dějin a kultury.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, historie, víra, menšiny, kriminalita, židé, Brno, festival, židovská kultura, druhá světová válka, Adele, Riga, koncentrační tábor Terezín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Brožek

Asi nějaký dezolát z Václaváku. Nějaký volič SPD nebo ANO.

Středa, 7. září 2022, 22:57Odpovědět

V Brně někdo zničil novou připomínku židovských obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.