Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli cenám energií hrozí omezení výroby ve strojírenských firmách na jihu Moravy

Rostoucí ceny energií ohrožují výrobu ve strojírenských firmách na jihu Moravy, hrozí omezení výroby a zejména ztráta konkurenceschopnosti. Řekli to zástupci strojírny Královopolská a výrobce velkorozměrových ložisek ZKL. Oba provozy jsou vysoce energeticky náročné a jejich zástupci se shodli, že kompenzace od vlády by pro ně nebyla řešením.

„Společnost ZKL nakupuje energie všeobecně dopředu cca na jeden rok. Aktuálně vzhledem k výkyvům na pražské burze PXE jsme ještě nepřistoupili k nákupu energií na rok 2023. Aktivně jednáme s dodavateli ohledně ceny a sledujeme nabídku 'vládní pomoci'. Bohužel jsme zatím nezjistili přesně, jak by měly 'balíčky pomoci' vypadat, a proto se soustředíme hlavně na zajištění provozu vlastními silami. Výroba ložisek je poměrně nákladově náročný proces a rostoucí ceny energií ji dělají prakticky neprodejnou," uvedl ve vyjádření pro ČTK výkonný ředitel ZKL Jiří Prášil mladší.

V Královopolské už mají jasno i o řešení, k němuž by museli přistoupit, pokud se situace rychle nezmění. „Vzhledem k tomu, že využívané technologie k naší výrobě jsou energeticky velmi náročné, budeme muset i přes případnou pomoc státu přistoupit k radikálnímu snížení nákladů formou úsporných opatření, a to například částečným omezením výroby a s tím spojeným snížením pracovního fondu zaměstnanců, popřípadě ponechání zaměstnanců doma na 60 procentech mzdy," uvedla za vedení Královopolské Hana Halasová.

Obě firmy pracují na dlouhodobých zakázkách, jejich výrobky vznikají od několika týdnů až po několik měsíců. „Problémem u naší společnosti je hlavně délka realizace jednotlivých zakázek, která se pohybuje v rozmezí půl roku až rok. Promítnout dopad navýšení cen energii do již nasmlouvaných zakázek je v mnoha případech nemožné nebo se nám daří pouze částečná kompenzace navýšení nákladů na zakázku," uvedla Halasová.

Zároveň strojírenské podniky nemají šanci konkurovat výrobcům mimo Evropskou unii, kde ceny energií zdaleka tak rychle nerostou. „Vzhledem k objednávkám, které máme, musíme zakázky vydodat, protože jinak bychom ztratili významnou část našich odběratelů a tím bychom v podstatě výrobu ložisek mohli v ČR ukončit. Je potřeba si uvědomit, že problém v cenách energií je lokální, a ne globální, a čím déle tento lokální problém bude trvat, tím více se práce bude přesouvat do levnějších oblastí mimo EU," upozornil Prášil mladší.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Královopolská

Štítky ČR, energie, stroje, firmy, Jihomoravský, výroba, Morava, Evropská unie, Burza cenných papírů Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli cenám energií hrozí omezení výroby ve strojírenských firmách na jihu Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.