Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kov patří do plastů, rozhodli v Brně

Lidé v Brně si budou zvykat na nový způsob dělení tříděného odpadu. Do popelnic na plasty začnou házet také kovy. O separaci smetí se za ně postará nová automatická třídicí linka, která zpracuje přes čtyři tuny materiálu za hodinu.

Kovové obaly, víčka i konzervy dokáže posbírat nová linka, která od loňska roste v areálu brněnské odpadové společnosti Sako Brno. Efektivnější způsob třídění bude pro Brňany znamenat také nové kontejnery. Místo do klasických celobarevných boxů budou vyhazovat nepořádek do jednotných černých nádob s barevnými víky. 

Zatímco dosud bylo v Brně zvykem třídit kovy do popelnic se směsným odpadem, nově poputují do plastů, stejně jako kartony. „Automatická třídicí linka, jejíž provoz zkušebně spustíme v průběhu tohoto měsíce, spolehlivě vytřídí až pětadevadesát procent odpadů včetně kovových obalů od potravin a kovových obalů od nápojů. To nás přivedlo k myšlence postoupit v úrovni třídění,“ řekl k věci náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Brno se pochlubí první automatickou linkou na třídění odpadu v Česku

V Brně začala stavba nové dotřiďovací linky na separovaný plast a papír. Zařízení budou na rozdíl od dalších míst v České republice, kde se odpad třídí ručně, obsluhovat stroje. Automatická linka zvládne rychleji a kvalitněji vytřídit širší...

Výměna tisíců kontejnerů

Nový vzhled kontejnerů odkoukalo Brno od jiných evropských měst, ve kterých systém funguje již roky. „Změna čeká na 2 800 modrých a tři tisíce žlutých kontejnerů,“ informoval mluvčí odpadové společnosti Sako Brno Michal Kačírek s tím, že se s obměnou začne v historickém centru moravské metropole a ke sjednocení všech nádob dojde do pěti let.

Vznikající třídicí linka na separovaný plast a papír dokáže rozpoznat plasty podle tvaru, složení i barev. V mašině bude zabudována soustava strojů, která oddělí právě železné a neželezné kovy o zbylého smetí. Lis s kapacitou šest tun za hodinu pak roztříděný odpad slisuje do balíků určených k dalšímu zpracování.


 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv města Jihlava

Štítky odpad, ekologie, třídění, plast, Brno, kovy, kontejner, SAKO Brno, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Závěr z toho všeho bude ten,že zloděj pokutu nezaplatí,protože je v exekuci jinak potrestaný nebude,protože je z ,,diskriminovaného etnika ".Střed Brna,kde tito čerpači soc. dávek dostali nespočet drahých bytů s dotovanými nájmy,je pro tyto občany,zvláště v čase vánočních trhů, zlatý důl a policie nemá šanci je uhlídat.

Pondělí, 5. prosince 2022, 22:49Odpovědět

Vítězslav Žurek

komentář nemůže obsahovat odkazy? To je vážně super. Tak si vyguglete ekolist Kam s víčky od jogurtů, plechovkami a vůbec s hliníkovým odpadem

Úterý, 6. září 2022, 10:04Odpovědět

Vítězslav Žurek

Nerozumím co je na tom nového. Vždyť hliník do žlutých patří v Brně už dávno! Kdo to háže jinam je holt mimo. Tady se o tom psalo už v 2015 a tady jsem to četl loni:

Úterý, 6. září 2022, 10:03Odpovědět

Kov patří do plastů, rozhodli v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.