Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno se pochlubí první automatickou linkou na třídění odpadu v Česku

V Brně začala stavba nové dotřiďovací linky na separovaný plast a papír. Zařízení budou na rozdíl od dalších míst v České republice, kde se odpad třídí ručně, obsluhovat stroje. Automatická linka zvládne rychleji a kvalitněji vytřídit širší spektrum odpadu.

Množství separovaného odpadu v Brně každým rokem roste. Ještě před deseti lety odvezla společnost SAKO Brno, která se ve městě stará o svoz komunálního odpadu, z brněnských ulic 994 tun plastu za rok. Loni už to byly necelé čtyři tisíce. Ačkoli si to mnozí lidé neuvědomují, dotřiďování odpadu v České republice dosud probíhá ručně. „Je to náročné, nedostatečně efektivní a někdy i chybové," okomentoval systém předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder.

Právě pro zvýšení efektivity dotřiďování vyroste v Brně automatická linka za 330 milionů korun, která zvládne vytřídit až 4,5 tuny odpadu za hodinu. Zařízení dokáže rozpoznat plasty podle tvaru, složení i barev. V lince bude zabudována také soustava strojů pro separaci železných a neželezných kovů, což umožní sběr plechovek, víček či konzerv. Lis s kapacitou šest tun za hodinu pak roztříděný plast a papír slisuje do balíků určených k dalšímu zpracování.


Automatická linka.

Česká republika se novým zařízením, jež vznikne v areálu SAKO Brno, přiblíží dalším evropským zemím, ve kterých automatické linky fungují již delší dobu. „Zvýšená kapacita strojové linky poslouží celému kraji a zvýší procentuální úspěšnost vytřídění. Probíhající investici vidím jako jeden ze strategických projektů, který nám pomůže maximalizovat efekt recyklace a nakládání s odpady postaví na kvalitativně vyšší úroveň,“ řekl k věci náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Stará linka loni zpracovala čtyři tisíce tun plastu a 6,5 tisíce tun papíru, čímž se ocitla na hraně své kapacity. Nové zařízení by mělo podle očekávání roztřídit sedm tisíc tun plastu a osm tisíc tun papíru ročněStavba automatické dotřiďovací linky potrvá přibližně jeden rok a je z jedné čtvrtiny financována evropským Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí.

V Brně přibude moderní spalovenská linka, zlikviduje všechen komunální odpad

V Brně by měla od roku 2025 fungovat, kromě dvou současných, také nová spalovenská linka odpadu, která dokáže komunální odpad takřka ze sta procent využít pro výrobu energie. Nová linka K1 je navíc ekologičtější a Brno posune mezi města s...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SAKO

Štítky sako, odpad, třídění, automatizace, Brno, Česko, plast, papír, SAKO Brno, Filip Leder, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se pochlubí první automatickou linkou na třídění odpadu v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.