Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý areál brněnské Zbrojovky šel k zemi. Investor začíná s budováním nové čtvrti

Bývalý industriální areál židenické Zbrojovky, v níž pracovalo ve své době až 25 tisíc lidí, je minulostí. Developer, společnost CPI Property Group, dokončil drtivou většinu demoličních prací a odstartoval výstavbu nové moderní čtvrti plné kanceláří, obchodů, bytů či služeb.

Brněnská Zbrojovka patřila od první republiky k nejvýznamnějším průmyslovým podnikům v Brně i na celé Moravě. V rozlehlém areálu, v němž stála stovka budov, se vyráběly zbraně, automobily, traktory či kancelářská technika. Po revoluci ale industriálnímu podniku doba nepřála. Privatizace, rozprodávání majetku i nedostatečná modernizace zapříčinily, že více než dvaceti hektarová plocha dlouhé roky osiřela a stala se největším brněnským brownfieldem. Těmi se označují nevyužívané průmyslové lokality. 

Nemovitosti a plochy nyní patří developerské společnosti CPI, jejímž většinovým vlastníkem je miliardář Radovan Vítek. Majitel nyní plánuje, že vystaví novou moderní čtvrť, na níž pracuje v posledních letech. Práce obnášely například rekonstrukci bývalé budovy nářaďovny, z níž je už kancelářské centrum, a zejména demolici fabrik. Po zhruba pěti letech už většinu objektů, které nepodléhaly památkové ochraně, srovnal se zemí. 

V současné době dobíhají poslední smlouvy se Zbrojovkou či poliklinikou. Předpokládáme, že po novém roce začneme s poslední fází demoličních prací. Tím bude původní areál téměř ze sta procent zbouraný, vyčištěný a připravený ke stavbě nové čtvrti,“ sdělil Drbně Miroslav Pekník, ředitel Nové Zbrojovky, jak nyní investor nazval nově vznikající čtvrť. 

Brněnský fotograf našel u popelnic rozsáhlý fotoarchiv Zbrojovky. Snímky čeká záchrana

Fotil prezidenta Václava Havla, Dalajlámu nebo fotoaparátem procestoval křížem krážem Arménii. Devětatřicetiletý brněnský fotograf Roman Franc se ale kromě uměleckých výtvorů může pochlubit nečekaným a hlavně cenným objevem. V kontejneru náhodou...

Do dvou let byty i kancly  

Po dokončeném bourání nastává nyní budovatelská fáze. Investor zahájil oficiálně stavbu nové administrativní budovy, jež kromě kanceláří nabídne i obchody či prostory pro parkování. Zároveň se pouští do rekonstrukce vrátnice a sídla někdejšího vedení podniku. V tomto případě se počítá, že se budova opraví, a ne zbourá. Podobný osud, tedy zachování alespoň původních skeletů staveb, se týká také bývalé nářaďovny, kotelny s komínem a industriální budovy nedaleko řeky Svitavy. 

„Zahájili jsme rekonstrukci ředitelství, kde vznikne administrativní centrum a bude tam mít sídlo vedení společnosti. V dolní části počítáme s fit centrem, gastropodniky i malými obchody. Rozvíjíme nyní areál Nové Zbrojovky z jihu na sever,“ řekl Pekník. 

Podle Pekníka dělníci současně s administrativním komplexem vybudují nové byty. Vzniknout mají do dvou let, podobně jako plánovaná kancelářská nemovitost, která má splňovat nejpřísnější ekologické předpisy. 

Hodnotné stavby nahrazují nudné kancelářské komplexy, říká expert na brněnský industriál

Z moravské metropole postupně mizí někdejší průmyslové dědictví. Kdysi slavné industriální areály přeměňují soukromí investoři na nové čtvrtě s moderními budovami, jež nahrazují zchátralé továrny. Mnohdy se ale jedná o architektonicky hodnotné ...

Dlouholetý projekt

Kompletní přeměna Nové Zbrojovky, v níž najde domov či práci tisíce lidí, bude hotová zhruba do deseti let. Podle Pekníka některé chystané záměry pozdržel neschválený územní plán. Hlavně ale záleží na tom, jak velký zájem o nové prostory bude mezi veřejností. Ta najde v Židenicích například i novou školku, která vzniká ve spolupráci s městem. 

Podle brněnské primátorky Markéta Vaňkové (ODS) a jejího náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) spolupracuje radnice s investorem nejen na výstavbě nové školky, ale také budování nového mostu přes řeku Svitavu vedoucího k motorárně Zetoru, okolní infrastruktuře či budování dopravního napojení. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Zbrojovka, Nová, Industriál, Brownfield, Přestavba, obchod, CPI Property Group, rekonstrukce, První republika, Miroslav Pekník, Radovan Vítek, Morava, Petr Hladík, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý areál brněnské Zbrojovky šel k zemi. Investor začíná s budováním nové čtvrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.