Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny místní trh práce nezměnili, zní z jižní Moravy

Příchod lidí prchajících před ruskou invazí na Ukrajinu pracovní trh na jihu Moravy nijak významně neovlivnil. Ke konci července získalo v kraji práci 7921 ukrajinských uprchlíků, řekla dnes ČTK mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Počet volných míst na konci července na jihu Moravy převyšoval počet lidí bez práce v evidenci úřadu. Zatímco volných míst bylo 34 803, lidí bez práce bylo 31 088.

„Nejčastěji pracují jako pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě a montážní dělníci. Jejich příchod český pracovní trh, stejně jako v jiných regionech, ani v tomto kraji dosud nijak výrazně neovlivnil," uvedla Beránková.

Úřad práce podle ní nyní eviduje v celé České republice 1 664 uprchlíků z Ukrajiny, kteří hledají jeho prostřednictvím zaměstnání. Ve většině případů jde o středoškoláky s maturitou. Od počátku konfliktu získalo podle úřadu práci v Česku 97 238 lidí z Ukrajiny, tři čtvrtiny z nich jsou ženy, ke konci července jich tu pracovalo 73 908. Někteří se vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli.

Míra nezaměstnanosti na jihu Moravy v červenci mírně vzrostla, zvýšila se na 3,8 procenta z červnových 3,6 procenta. Bez práce bylo v kraji na konci měsíce 31 088 lidí, tedy o 1 211 více než na konci června. Zároveň se o 588 snížil počet nabízených volných pracovních míst na celkový počet 34 803 pozic.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, zaměstnanost, boje, Jihomoravský, Morava, Úřad práce České republiky, Jihomoravský kraj, Kateřina Beránková, ruská invaze na Ukrajinu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny místní trh práce nezměnili, zní z jižní Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.