Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně odkryli poslední tajemství historické reklamy

Rozluštit poslední nejasný dílek historické reklamy na jednom z brněnských domů se podařilo pracovnici muzea. Před rokem objevenou malbu, která u veřejnosti vzbudila pozornost, zhotovila podle všeho reklamní společnost z Cejlu. Nyní se plocha dočká obnovy.

Pátrání po posledním tajemném dílku reklamní malby odstartovala v červenci výzva starosty Brna-sever. Zatímco obsah reklamy, jež lákala k zakoupení Alpy, se rozluštit podařilo, její zhotovitel zůstával neznámý. „Jediná věc, která chybí, je odkaz na firmu, která tehdy reklamu realizovala," informoval na svém facebooku Martin Maleček (Hnutí SOL) s tím, že vypátrat historickou reklamní společnost se nikomu nedaří už rok.

Na kloub věci nyní přišla pracovnice Muzea Města Brna Lucie Kubová. Na původním zbytku omítky se totiž dochoval čitelný nápis „Inserce-Reklama-" a začáteční písmena názvu reklamní firmy, která vypadala jako „Kle“. Na základě všech indicií začala Kubová pátrat v archivech, kde objevila firmu Franz Klečka z Cejlu.

Malba bude obnovená

Právě tato inzertní společnost měla za zachovalou historickou reklamou z roku 1933 stát. „Pro Františka Klečku to musela být jedna z jeho posledních realizací, protože po stojném roce už vzhledem k vysokému věku opouští své řemeslo a jde na zasloužený odpočinek," informovala Barbora Kachlířová z Muzea města Brna. 

Historickou malbu se podařilo odkrýt při bourání domu vedle Husovické sokolovny na brněnském Tomkově náměstí. Ačkoli se sokolovna nyní dočká zateplení, objevená malba nadobro nezmizí. „Počítá se s tím, že po skončení zateplení a měsíční technologické pauze bude reklama obnovená. A to v celém původním rozsahu," řekl Maleček.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky historie, archiv, reklama, muzeum, Brno, Cejl, Martin Maleček, Muzeum města Brna, Facebook, Alpy, František Klečka, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně odkryli poslední tajemství historické reklamy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.