Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Českém Švýcarsku zasahují hasiči z celé republiky. Z obrany proti požáru přejdou do útoku

Hasiči v Českém Švýcarsku plánují přejít z požární obrany do požárního útoku, a omezit tak rozsah zasažené plochy. Z celého Česka povolali další jednotky, na místě přibyly více než dvě stovky profesionálních i dobrovolných hasičů. Na pomoc vyrazili i požárníci z Jihomoravského kraje.

O situaci v Českém Švýcarsku, která kvůli pokračujícím vysokým teplotám není příznivá, informoval generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček. S očekávaným víkendovým deštěm ale chtějí hasiči provést „frontální útok“, během kterého plochu zasaženého území zmenší. Zákročit plánují dnes dopoledne.

„Upíráme se k tomu, že i za pomoci předpokládaných srážek bychom se mohli dostat z takzvané požární obrany do požárního útoku, tak abychom opravdu zatlačili požár tam, kam potřebujeme, a finálně ho zlikvidovali,“ řekl.

Velení zásahu proto povolalo další síly z celé České republiky, aby neomezilo kapacity hasičů v Ústeckém kraji pro běžnou činnost. S požárem V Národním parku České Švýcarsko tak dnes bojuje celkem asi 700 hasičů. Dosavadní nasazené síly se rozšírily o 50 jednotek, tedy asi 240 hasičů z celého Česka. Hasit plameny bude pomáhat pět letadel a osm vrtulníků. 

Do lokality se vydali pomoct také jihomoravští požárníci. „Z Brna vyrazí profesionální i dobrovolní hasiči se šesti cisternami, třemi dopravními automobily a dvěma velitelskými vozy," napsal včera Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje na svém twitterovém účtu.

Speciální techniku ze svých pohotovostních zásob vyslala i Správa státních hmotných rezerv. Podle jejího předsedy Pavla Švagra bylo do včerejška nasazeno 14 kusů, a to například kontejnery pro dálkovou přepravu vody, hadicové kontejnery, mobilní čerpací stanice nebo kontejner nouzového přežití.

Opatření do budoucna

Šéf hasičů zmínil, že pro podobné požáry je potřeba další technika včetně hasicích letadel. Je podle něj otázka, zda by mělo jít o víceúčelové stroje nebo o čistě hasičská letadla. Zmínil i možnost uzavření smluv se soukromníky a pronajímání těchto letadel ve chvíli, kdy je stát potřebuje. Řešení je ale podle něj potřeba nalézt rychle. Poukázal také na plánované nákupy větších helikoptér policií a armádou. Stroje by tak mohly nést větší bambi vaky.

Vlček také uvedl, že pokud ochranáři vyhlásí takzvanou bezzásahovou zónu, musí v ní z pohledu požárníků být zřízeny dostatečné komunikace, zajištěna voda na hašení nebo vytvořeny protipožární předěly.

Vyjádřil se i k otázce lepšího odměňování dobrovolných hasičů. Byl by rád, pokud by se pro ně podařilo vytvořit podobné podmínky, jako má aktivní záloha armády. „Jsem přesvědčen o tom, že dobrovolní hasiči si to zaslouží. Dnes a denně to dokazují,“ okomentoval.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky hasiči, požár, Hřensko, ČR, pomoc, České Švýcarsko, Národní park České Švýcarsko, Česko, dobrovolní hasiči, Jihomoravský kraj, Vladimír Vlček, Hasičský záchranný sbor, kontejner, Pavel Švagr, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Švýcarsku zasahují hasiči z celé republiky. Z obrany proti požáru přejdou do útoku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.