Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně zbourají bývalý Prior a postaví novou čtvrť. Dobrý nápad, myslí si městský architekt

Okolí brněnské hlavního nádraží podstoupí výraznou proměnu. Investor v ulici Dornych zboří budovu bývalého obchodnímu domu Prior, místo nějž vznikne nová moderní čtvrť s obchody, byty či kancelářemi. S bouráním obchoďáku začne developer příští rok. Plán se zamlouvá i Kanceláři architekta města Brna (KAM).

O vybudování nového multifunkčního centra místo současného obchoďáku, v němž sídlí například obchodní řetězec Tesco nebo britská prodejna se sportovními potřebami, se mluví v moravské metropoli několik let. Budova bývalého Prioru je dlouhodobě ve špatném technickém stavu a zákazníci dlouhodobě dávají více přednost konkurenční Galerii Vaňkovka, jež se nachází v těsné blízkosti Tesca. Navíc na veřejnost nepůsobí příjemně ani tamější prostředí. Okolí dominují obvykle bezdomovci či různé pochybné existence, což mnohé kolemjdoucí nevybízí k tomu, aby v místě strávili více času. Nyní lokalitu čeká proměna za bezmála sedm miliardu korun.

Obchody i bydlení

Vlastník pozemků, pražská společnost Crestyl, areál promění. Místo chátrajícího objektu vybuduje šest zhruba sedmipatrových budov, které nabídnou nájemní bydlení, kanceláře, restaurace, obchody i služby jako restaurace nebo obchody. 

Chceme vytvořit stále živý a volně přístupný veřejný prostor se všemi funkcemi, které k tomu patří. Proto zde kromě stávajícího využití pro obchody, služby a kanceláře doplňujeme i nájemní bydlení,“ popsal Jaromír Krb, ředitel developmentu firmy Crestyl, která má k plánům stavební povolení a příští rok zahájí demoliční demoličními práce.

Dobře, že to zbourají

Developerská společnost konzultovala projekt, který má být hotový do čtyř let, také s městem. Konkrétně s Kanceláří architekta města Brna v čele s městským architektem Michalem Sedláčkem, jemuž se nápad zamlouvá. „Velkým kladem je, že jde o smíšený projekt s obchody, službami, administrativou a bydlením. Dalším pozitivem, je fakt, že nejde o uzavřený komplex, ale o volně průchozí veřejný prostor, který bude navazovat na nově vznikající novou čtvrť Trnitá,“ sdělil Drbně hlavní městský architekt. 

Podle Sedláčka není škoda, že šestipatrová budova pocházející z poloviny osmdesátých let minulého století půjde k zemi. „Je to stavba z minulého století a neodpovídá současným požadavkům na obchodní centra nejen z hlediska jejich funkce ale i z hlediska městotvorného,“ myslí si architekt. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Crestyl

Štítky Brno, Prior, Bourání, Tesco, architekt, obchod, Kancelář architekta města Brna, bydlení, Crestyl, Michal Sedláček, Vaňkovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zbourají bývalý Prior a postaví novou čtvrť. Dobrý nápad, myslí si městský architekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.