Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno upraví část Malinovského náměstí, aby se za něj nemuselo stydět

Některá místa na Malinovského náměstí nepatří zrovna k největším chloubám Brna. Nechvalně proslulému zákoutí v centru jihomoravské metropole, kde lze nezřídka narazit na pohozené injekční stříkačky, se nyní město rozhodlo dát novou podobu. Změny čekají prostor před Domem umění a park Koliště.

Lokalitou prochází brněnská okružní třída a parkový okruh, sídlí zde také důležité instituce a architektonicky zajímavé budovy. Jednou z nich je Dům umění, který je nejen svým umístěním pro Brno velmi významný. Podle magistrátu tomu ale neodpovídá současný vzhled jeho okolí. Na proměnu lokace se proto rozhodl vypsat krajinářsko-architektonickou soutěž.

 „Předprostor Domu umění by měl získat důstojnou a reprezentativní podobu, jež bude odpovídat významu a charakteru místa,“ uvedla mluvčí Kanceláře architekta města Brna (KAM) Šárka Reichmannová. Kromě předpolí kulturního zařízení hodlá zasáhnout i do jižní části parku Koliště, který je součástí prstence zeleně kolem historického centra města a táhne se od Maliňáku až po Moravské náměstí.

„Navržené řešení rozdělí celé předmětné území do jednotlivých etap tak, abychom je mohli upravit nezávisle na sobě,“ informovala s tím, že na park Koliště se zaměří v úseku mezi ulicemi Jezuitská a Malinovského náměstí. Na předpolí kulturní budovy se architekti budou soustředit v první etapě. Za celý projekt město zaplatí přibližně 77 milionů korun.

Řešené území

Rozhodne veřejnost

Na otázku, co je potřeba v lokalitě změnit, se kancelář ptá i Brňanů. V parku totiž můžou narazit na nepříjemnosti, jako jsou válející se injekční stříkačky, které mohou potenciálně ohrozit zdraví dětí i zvířat. O jarních prázdninách se narkomanské náčiní na místo vydali sbírat brněnští strážníci při Akci Jehla. 

Své názory zájemci můžou do konce července vyplnit do ankety, jež lze nalézt na webu KAM nebo přímo ve vstupní hale Domu umění. Výsledky dotazníku se pak stanou součástí soutěžního zadání. Z přihlášených návrhů vybere vítěze dvanáctičlenná odborná porota, jejíž členem je i architekt Petr Hrůša, který se podílel na poslední rekonstrukci Domu umění v roce 2010.

Velký úklid v Brně. Sbíraly se injekční stříkačky po narkomanech

Brněnští strážníci včera vyrazili do ulic moravské metropole, aby si posvítili na pozůstatky chování narkomanů. Akce Jehla zaměstnala čtyřicet městských policistů, jejichž pochůzky odhalily téměř dvě stovky injekčních stříkaček.

„Aktuální stav Domu umění je výsledkem nejrůznějších nekoncepčních úprav, ke kterým docházelo po dobu více než 110 let existence brněnské Kunsthalle. O změně předprostoru před dvanácti lety uvažoval architekt Petr Hrůša, nakonec ale nebyla do projektu zahrnuta,“ dodala.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architekta města Brna

Štítky Brno, Dům umění, kultura, Malinovského náměstí, rekonstrukce, Koliště, Glacis, architekt, Petr Hrůša, Kancelář architekta města Brna, jarní prázdniny, injekční stříkačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

Jestli to má dopadnout jako Mendlák ....Imho náměstí nemůže za své přilehlé obyvatele...

Pondělí, 18. července 2022, 14:36Odpovědět

Brno upraví část Malinovského náměstí, aby se za něj nemuselo stydět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.