Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavný fotbalový stadion Za Lužánkami zarůstá křovinami. Je to schválně, říká město

Křoviny na tribunách, vysoká tráva, odhozené odpadky nebo potlučený běžecký ovál. Tak aktuálně vypadá slavný fotbalový stadion v brněnských Lužánkách. Současný stav nenechává klidným fotbalistu Petra Švancaru ani opoziční politiky. Město ale tvrdí, že vznikající džungle má své opodstatnění. 

Významný fotbalový stánek, na němž Zbrojovka získala svůj jediný ligový titul, je dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Chátrající stavbě se blýsklo na lepší časy před sedmi lety, kdy na sportovišti uspořádal rozlučku s kariérou Petr Švancara, jíž přihlíželo pětatřicet tisíc diváků. S týmem dobrovolníků vysekal keře, posekal trávník, ošetřil zábradlí a také se o objekt několik let staral. Současný obrázek hřiště a jeho okolí, jenž se nepříjemně podobá době před rokem 2015, ho proto zneklidňuje. Stejně jako fakt, že výstavba nového stánku je v nedohlednu.  

Každý týden se zastavím na hřiště. Je mi z toho smutno a jsem zklamaný, jak stadion znovu vypadá. Nechápu, proč ho nechává provozovatel takhle zarůst. Po letech vidím, že ani rozlučka nebyla dostatečným impulsem. Zbyly jen sliby politiků,“ mrzí někdejšího ligového útočníka a nynějšího televizní experta.

Rozlučka Petra Švancary se odehrála na konci června roku 2015. Foto: Archiv Drbna

Ostuda, hřímá opozice

Současná situace ohledně stadionu nenechá klidnými ani opoziční zastupitele brněnské radnice. Například lídr hnutí ANO pro zářijové komunální volby René Černý tvrdí, že nynější vedení města v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) dělá pro nový stánek málo a nelíbí se mu ani postup současného provozovatele. 

Je to ostuda, jak stadion nyní vypadá. Bohužel stejně jako u většiny příslibů současné koalice se řešení odročuje na neurčito. Pozemky, kde stojí dodnes ruiny stadionu, po pár letech naděje opět pustnou,“ obouvá se do radních městský politik z ANO, které přitom v letech 2014-2018 vedlo koalici na magistrátu. Vedení Brna s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem ale tehdy také narazilo například na majetkoprávní spory s podnikatelem Liborem Procházkou, s nímž se moravské metropole dodnes soudí.

Současný stav fotbalových Lužánek

Nic nezanedbáme, říká provozovatel 

Současný provozovatel, jímž je od minulého roku městská firma Starez Sport, tvrdí, že údržbu stánku nezanedbává. „Od převzetí stadionu do správy pravidelně, v návaznosti na plánované akce, udržujeme hrací plochu. Dále zabezpečujeme bývalé tribuny proti vniknutí cizích osob, došlo k odstranění nebezpečných reklam, zábradlí a podobně. Nyní dojde k zabezpečení osvětlení na východní straně stadionu Vše je konzultováno s vlastníkem nemovitostí – Statutárním městem Brnem,“ tvrdí Tomáš Fiala, ředitel útvaru investičního a provozního společnosti Starez-Sport. 

V roce 2019 doznal stadion úprav pro potřeby filmařů, kteří Za Lužánkami natáčeli film Zátopek v hlavní roli s Václavem Neužilem. Foto: Michal Šťastný

Křoví chtějí umělci 

Kritiku opozičního zastupitele či fotbalisty Švancary, který oblékal dres Zbrojovky, Opavy či pražské Slavie, důrazně odmítá také brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Podle něj rostou rostliny v ochozech záměrně, protože si to tak přejí organizátoři mezinárodního hudebního festivalu Pop Messe. Právě kulturní akce se má v areálu na konci července uskutečnit. 

Umělci chtějí křoviny na tribunách jako kulisu. O stadion se pravidelně starám s týmem dobrovolníků. Už několik let každý rok v srpnu pořádáme brigádu, kdy čistíme tribuny od rostlin. Další úpravy nastanou v příštím týdnu, kdy se na trávníku uskuteční mezinárodní turnaj fotbalových fanoušků. Výtěžek půjde na pomoc Ukrajině,“ říká Fišer.

V bídném stavu je celá budova stadionu. Foto: Michal Šťastný

Proměna na mládežnické centrum vázne

Nadějí pro skomírající Lužánky je další projekt, za nímž stojí znovu Švancara. Fotbalista navrhl, aby v areálu vzniklo sportovní centrum mládeže. Nápad sportovce s přezdívkou Mercedes na vybudování nových tréninkových ploch získal zelenou v participativním rozpočtu města. Vzhledem k tomu, že plánované úpravy byly příliš nákladné, vzal si projekt pod svá křídla magistrát. Ten vyčlenil na původně třímilionový záměr dalších 7 milionů korun ze svého rozpočtu. Jenže na očekávána stříhání pásky zatím nedošlo. 

Projekt se zkomplikoval. Problém je zejména voda, která je potřeba k udržování nového trávníků. Tu nemůžeme jen tak dovézt. Je proto v plánu, že se vybuduje vrt se zásobníkem vody. Věřím, že příští rok se nám podaří návrh dokončit,“ doufá radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL)

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Lužánky, Stadion, Chátrání, fotbalista, Petr Švancara, fotbalový stadion, FC Zbrojovka Brno, fotbal, ANO 2011, Michal Šťastný, Mercedes-Benz, SK Slavia Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

jasně, lužánky nechat zpustnout, ale jinde "hned" stavět novou halu... :-(((

Středa, 29. června 2022, 19:52Odpovědět

Slavný fotbalový stadion Za Lužánkami zarůstá křovinami. Je to schválně, říká město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.