Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pandemie vrátila k drogám i dlouholeté abstinující. Častější je také sebepoškozování mladistvých

Vliv na užívání návykových látek má v České republice koronavirová pandemie i současná zhoršující se ekonomická situace. Vyplývá to ze zjištění brněnské neziskové organizace, jež se v loňském roce věnovala rekordnímu počtu závislých i mladým lidem, kteří se sebepožkozují.

Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti užívá v Česku drogy rizikově asi čtyřiačtyřicet tisíc lidí. „Již během pandemie lidé častěji sahali po psychoaktivních látkách a alkoholu. Týkalo se to zejména těch, kteří s látkami měli problém už dříve, nebo se pohybovali na hraně rizikového chování. Bohužel se k nám vraceli i dlouholetí abstinující," uvedl ředitel Spoečnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Rukama brněnské neziskovky prošlo loni téměř jedenáct tisíc klientů, tedy nejvíce za třicet let její existence. Závislosti mají podle Vobořila úzkou souvislost s duševním zdravím osob, na které má v poslední době vliv také válka na Ukrajině i zdražování energií. Právě tyto faktory ovlivňují pocit životní stability a jistoty. „V krizích obecně narůstá počet lidí užívajících návykové látky. V posledních dvou letech jsme s rostoucí poptávkou po našich službách museli navyšovat kapacity a starat se o další a další lidi,“ řekl Vobořil.

Pandemie, která částečně omezila vycházení lidí z domovů, s sebou přinesla rovněž častější nelátkové závislosti, kterými jsou hry na automatech, online sázení či počítačové hry. Lidé se uchylují i k nadměrnému užívání léků a alkoholu. Pracovníci Centra prevence v Brně se čím dál častěji setkávají také s mladými, kteří mají problém se sebepoškozováním.

Rekordní počty vyměněných injekcí 

Nárůst zasáhl i poptávku po terénní službě, která nabízí lidem závislým na tvrdých drogách výměnu injekcí za sterilní. Celkem vydali loni pracovníci neziskovky rekordních 822 tisíc injekčních setů, z toho 231 tisíc v Brně. „Takzvané výměnné programy jsou efektivní v prevenci přenosu HIV, virových hepatitid, zejména pokud jsou kombinovány s dalšími harm reduction a léčebnými službami, například s programy substituční léčby,“ řekl za neziskovku ředitel pro vědu a výzkum Viktor Mravčík.

Stále početnější stopy po narkomanech nacházejí v parcích a okolí laviček brněnští strážníci. Na jaře se jim při celodenní "úklidové" akci Jehla podařilo sesbírat dvě stovky injekčních stříkaček. Vysoká čísla hlásily hlídky zejména z centra moravské metropole, kde se závislí scházejí. „Největší počet odhozeného nebezpečného materiálu odklidili z okolí Tkalcovské ulice, a to celkem čtyřiačtyřicet kusů. Bezmála třicet jehel odstranili z parku v Přízové ulici," informoval za strážníky mluvčí Jakub Ghanem.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky závislost, podané ruce, neziskovka, drogy, pandemie, Česko, Jindřich Vobořil, ruská invaze na Ukrajinu, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie vrátila k drogám i dlouholeté abstinující. Častější je také sebepoškozování mladistvých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.