Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad údajným bojovníkem Islámského státu

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad Iráčanem, který podle obžaloby odjel z Česka bojovat za Islámský stát. Důvody zásahu zatím nejsou známé. Česká justice původně uznala Vátika Muhammada Júsifa Sammarraího jako uprchlého vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině, uložila mu 15 let vězení. Městský soud bude podle databáze InfoSoud v kauze znovu jednat 13. července. Na rozhodnutí NS tento týden upozornila na svém webu Česká televize.

Mluvčí NS Petr Tomíček sdělil, že soud zatím nebude rozhodnutí komentovat a odůvodnění nezpřístupní, teprve nedávno se totiž začalo doručovat účastníkům řízení. Potvrdil však, že dovolání podával obviněný, tedy Sammarraí, nikoliv žalobci. Z toho lze odvodit, že nejvyšší instance dala za pravdu některému z argumentů obhajoby.

Mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig bez dalších podrobností uvedl, že NS zrušil rozhodnutí soudů prvního i druhého stupně. Městskému soudu pak přikázal, aby "věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl".

Sammarraí se v dubnu 2015 podle obžaloby zúčastnil bojové ofenzivy k ropné rafinérii v Bajdží, kde útočil proti irácké armádě i koaličním jednotkám a utrpěl zranění při náletu americké řízené rakety. Později se v Mosulu podílel na propagandě Islámského státu. Působil jako učitel, v oddělení leteckého fotografování, v oddělení denních tiskových zpráv a v oddělení záležitostí mudžahedínů.

Obhajoba u odvolacího soudu tvrdila, že nebyly splněny podmínky pro konání řízení proti uprchlému. Není prý zřejmé, kde se Sammarráí nachází, zda se vůbec dověděl o svém trestním stíhání a zda není po smrti. Podle obhajoby také neexistuje dostatek důkazů o počínání Iráčana na Blízkém východě.

Sammarraí pochází z Bagdádu. Do Česka přijel za otcem, který v tuzemsku dříve studoval a poté se zde usadil. Mladík si tu našel českou přítelkyni a uzavřel s ní v mešitě sňatek, později se ale radikalizoval a dívku opustil. Z pražského letiště zamířil v lednu 2015 do Istanbulu. Jeho stopa končí v Turecku, odkud oficiálně nikdy nevycestoval. Podle rozsudku se ale dostal na území severního Iráku, které tehdy ovládal Islámský stát. Rozsudek stojí například na výpovědi Iráčanovy české expartnerky, videu z místa bojů, zprávě FBI nebo komunikaci s otcem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Irák, soud, terorismus, IS, Nejvyšší, Islámský stát, Nejvyšší soud České republiky, Česko, Česká televize, Městský soud v Praze, FBI, Turecko, Istanbul, Bagdád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad údajným bojovníkem Islámského státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.