Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podle meteorologů se jižní Moravou prohnalo malé tornádo

, aktualizováno 14. června 2022, 14:30

Podle meteorologů se přes Břeclavsko v pondělí večer prohnalo malé tornádo. Dnes ráno to řekl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Situaci jel s terénním týmem vyhodnotit na místo, kde se informace potvrdila.

V Lanžhotě bouře poškodila několik ulic, podle starosty Ladislava Straky (nez.) je poškozená celá čtvrť. Hasiči měli na Břeclavsku v pondělí večer 42 výjezdů v souvislosti s počasím.

Lidé na Břeclavsku natočili v pondělí večer větrný vír. „Máme videa od lidí i informace od kolegů amatérů. Je možné, že to mohlo být slabší tornádo. Jedeme se podívat na místo na škody, které to způsobilo, abychom měli objektivní informace. Stejné škody ale může způsobit i situace, kdy to nebude tornádo. Potenciál tam ale je," řekl dnes ráno Münster.

Tornádo o síle EF1 působí mírné škody. Strhává střešní krytiny, převrhuje mobilní domy a jedoucí auta jsou vytlačována ze silnic. Jde o druhý stupeň Fujitovy stupnice.

Informace o tornádu se podle ČHMÚ nakonec potvrdily. „Předběžné info od kolegů z terénního průzkumu potvrzuje, že vznik škod v Lanžhotě a okolí skutečně souvisí s rotující kondenzační nálevkou, kterou zachytilo vícero lidí na video a že tedy šlo skutečně o tornádo a to minimálně o intenzitě EF1," uvedl ústav na facebookových stránkách.

Také starosta Lanžhota dnes řekl, že vír vypadal jako malé tornádo nebo tromba. Lidé podle něj měli strach s ohledem na to, že za deset dní uplyne rok od chvíle, kdy se Břeclavskem a Hodonínskem prohnalo ničivé tornádo. Tehdy zemřelo šest lidí včetně malého dítěte a z 1200 zasažených domů muselo asi dvě stě k zemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK, Milena Zonygová

Štítky ČR, počasí, neštěstí, hasiči, energie, Lanžhot, tornádo, Český hydrometeorologický ústav, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Ladislav Straka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle meteorologů se jižní Moravou prohnalo malé tornádo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.