Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně přibývá případů domácího násilí. Na vině je špatná finanční situace

Vulgární urážky, údery pěstí do obličeje i zakazování každodenních činností. Podle policistů narůstá v Brně v posledních týdnech vážných případů domácího násilí. Dlouhodobé útoky se odehrávají mezi cizinci i v českých rodinách, které trpí špatnou finanční situací.

Domácí násilí v Brně už sedmnáct let monitoruje a vyšetřuje specializovaný policejní oddíl. V poslední době jsou ale místní školení vyšetřovatelé podle Andrey Kornetové vytíženější než obvykle. „Oproti stejnému období v loňském roce došlo až ke dvacetiprocentnímu nárůstu řešených případů domácího násilí. Stupňuje se také jejich vážnost,“ uvedla policistka.

Motivy domácího násilí jsou ze zkušenosti kriminalistů nejčastěji alkohol a špatné finanční poměry v rodinách. I proto, vzhledem k současné ekonomické situaci v Česku, předpokládají, že zaznamenaný trend v Brně klesat nebude.

Počet případů domácího násilí roste také mezi cizinci žijícími v moravské metropoli. „V posledním květnovém týdnu jsme každý den vykázali násilnou osobu ze společného obydlí, přičemž násilnou osobou či obětí byl cizí státní příslušník,“ informovala Kornetová. Problémem při řešení násilí cizinců je přitom nejen jazyková bariéra, ale také jejich neznalost českých zákonů či celková nedůvěra k místní policii.

Příkladem jednoho z vážnějších případů z posledních týdnů, jež se brněnským kriminalistům hromadí, je incident, který se odehrál za zdmi hotelu v Brně. „Koncem května vykázali policisté násilníka z hotelového pokoje, kde žil pár cizinců. Při posledním incidentu napadl muž partnerku tak, že ji bil pěstmi do hlavy, kopal po těle a paličkou na maso jí způsobil tržnou ránu na hlavě,“ řekla k věci Kornetová.

Policisté řeší také stalking

Ruku v ruce s domácím násilím jde podle policistů také problematika stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování. Vážný případ vyšetřovali policisté rovněž v květnu, kdy eskaloval dlouhodobý problém mezi bývalými partnery. Muž zasílal ženě dopisy, pronásledoval ji a zveřejňoval příspěvky na sociální síti, v nichž dotyčné vyhrožoval zabitím. 

„Celá věc vyvrcholila, když ženu na veřejně přístupném místě v Brně nejdříve vulgárně napadl a poté vytáhl z batohu nůž. Oběť bodl do paže,“ řekl k případu vyšetřovatel oddělení Milan Doležal s tím, že muž skončil ve vazbě a kromě stalkingu je obviněný také z těžké újmy na zdraví.

S mužem se přitom policisté nesetkali poprvé. „Dotyčného jsme již stíhali, dopouští se obnobného pronásledování pořád dokola. Vyhlédne si nějakou ženu, kterou později citově vydírá,“ řekl Drbně Doležal. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR,

Štítky domácí násilí, policie, kriminalistika, stalking, cizinci, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přibývá případů domácího násilí. Na vině je špatná finanční situace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.