Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PRŮZKUM: Cizince odjinud než ze Slovenska má mezi kolegy v práci polovina Čechů

Cizince odjinud než ze Slovenska má mezi kolegy v práci polovina Čechů, zjistil průzkum společnosti Up Česká republika. Většinou se jedná o více než jednoho spolupracovníka jiné národnosti. Většina lidí vztahy hodnotí pozitivně, cizinci podle nich zasluhují rovnocenné pracovní postavení jako Češi. Cizince by si mezi kolegy nepřálo sedm procent dotázaných. Výsledky průzkumu mezi zhruba tisícovkou lidí, takzvaného Barometru zaměstnanců.

V tuzemsku v dubnu pracovalo zhruba 758 tisíc cizinců, vyplývá ze statistik ministerstva práce a sociálních věcí. Slováků bylo přibližně 208 tisíc, Ukrajinců asi 249 tisíc. Například Bulharů ve čtvrtém měsíci letošního roku v ČR pracovalo kolem 37 tisíc, Maďarů bylo v tuzemských podnicích asi 24 tisíc.

Průzkum ukázal, že v Praze Češi s cizinci nejvíce spolupracují na kvalifikovaných pozicích, ve zbytku Čech a na Moravě s nimi přicházejí do styku spíše při manuální práci. Pracovní vztahy s kolegy z ciziny hodnotí polovina českých zaměstnanců jako pozitivní nebo dokonce výborné. Kriticky je vnímá zhruba desetina lidí, ostatní s nimi mají vztahy neutrální.

Stejné pracovní podmínky pro zahraniční zaměstnance podporují tři čtvrtiny respondentů, 60 procent lidí souhlasí s tím, aby měli nárok na stejné mzdy. Navíc dvě třetiny Čechů jsou zastánci rovného přístupu i při výběru nových zaměstnanců, firmy by se podle nich neměly rozhodovat na základě národnosti, ale schopností daného člověka.

V přiznání dalších výhod čeští zaměstnanci ale už tak vstřícní nejsou. Benefity například ve formě kurzu češtiny nebo volno na cestu do vlasti by kolegům z ciziny dopřála asi pětina lidí. Většina lidí si nemyslí, že by cizinci podávali v práci lepší výkon než Češi.

Hospodářská komora nebo Sdružení pro zahraniční investice - AFI požadují po vládě zvýšení kvót pro pracovní povolení cizinců v ČR. Ministerstva vnitra a průmyslu a obchodu připouštějí debatu k tématu. Počet míst pro jednotlivé země, kde je pracovní povolení třeba, je dán nařízením vlády.

Z dat na webu ministerstva průmyslu vyplývá, že stanovené počty v programu Kvalifikovaný zaměstnanec jsou téměř ve všech zemích vyčerpané. Volná kapacita není u Mongolska, Indie, Běloruska a Kazachstánu, Moldavska ani Filipín. U Srbska a Černé Hory, které mají sdílenou kapacitu, je nyní k dispozici 129 míst.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky ČR, práce, migrace, průzkum, Češi, Slovensko, Česko, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Praha, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Hospodářská komora, Indie, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Cizince odjinud než ze Slovenska má mezi kolegy v práci polovina Čechů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.