Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záchranář Lukáš přišel o manželku, doma má tři malé děti a hypotéku. Kolegové mu uspořádali sbírku

Prakticky celý život jezdí čtyřiatřicetiletý Lukáš Maryško sanitkou za pacienty, kteří potřebují pomoct. Nyní se mu obrátil život vzhůru nohama. Po krátké nemoci mu na začátku dubna zemřela manželka. Sám zůstal se svými dětmi Lukášem (7), Filípkem (6) Zuzankou (3). Do práce chodí na 12 hodin denně. S dětmi mu pomáhají rodiče. S hypotékou a půjčkou se rozhodli pomoct sami kolegové, kteří pro něj uspořádali sbírku.

S nápadem uspořádat sbírku přišel jeho kamarád z práce Martin Pfeifer. „Oba děláme ve zdravotnictví a už jsme věděli, že to bohužel dopadne špatně. S nápadem na uspořádání sbírky jsem proto přišel ještě před smrtí paní Zuzany,“ uvedl Martin.   

V současné době řeší Lukáš dva velké problémy. Hypotéku a starost o děti. Cílem sbírky je sehnat 1,8 milionu korun, které mohou pokrýt zbytek hypotéky a půjčku na auto. „Myslím si, že mu největší problém dělá to, že musí splácet 16 tisíc měsíčně. To z jednoho platu není jednoduché,“ vysvětluje kamarád Martin.  

Drbna oslovila i samotného Lukáše Maryška. „1,8 milionu by nám pomohlo vyřešit minimálně jeden problém. Určitě by to byl krok k nějaké finanční nezávislosti,“ řekl redakci po telefonu Lukáš.   

Tím se dostáváme k druhému problému. Lukáš pracuje u Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje jako člen výjezdové skupiny. Do práce chodí na 12 hodin denně. Přes den se o jeho tři děti starají jeho jednasedmdesátileté rodiče, kteří je vyzvednou ze školy a vymyslí program na odpoledne. Pokud musí na noční, odváží je k prarodičům k přespání. Ráno si je opět vyzvedává. „V práci zatím nežádal o upravení pracovní směny,“ potvrdil redakci Martin.  

Sbírku na Lukáše kolegové pořádají ve spolupráci s Asociací zdravotnických záchranných služeb v Hradci Králové a Nadačním fondem Kryštůfek. Potrvá do 30. června. V současné době je na účtu 2601650761/2010 zhruba jeden milion korun. Do zprávy pro příjemce musí dárce vyplnit "ZZSPAK".  

„Za sebe i děti bych chtěl všem moc poděkovat. Nečekal jsem, že vznikne taková vlna solidarity, a tak velká odezva. Osobně jsem očekával, že se vybere maximálně třeba 300 tisíc korun,“ uvedl Lukáš. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS Pardubického kraje, archiv Lukáše Maryška

Štítky Martin, ZZS, pomoc, sbírka, děti, manželka, příběh, kamarádi, přátelé, veřejnost, hypotéka, finance, peníze, účet, hypoteční úvěr, Martin Pfeifer, Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranář Lukáš přišel o manželku, doma má tři malé děti a hypotéku. Kolegové mu uspořádali sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.