Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Památky Mikulova zdobí zlatou minci s hodnotou pět tisíc korun

Mikulovský zámek, socha Pomony z kašny na náměstí i další památky města na Břeclavsku zdobí obě strany zlaté mince v nominální hodnotě 5 000 korun, kterou vydala Česká národní banka (ČNB). Minci při slavnostní emisi v Mikulově předal guvernér ČNB Jiří Rusnok místostarostce města Sylvě Chludilové.

Jde o třetí minci z desetidílného cyklu Městské památkové rezervace, námětem první mince tohoto cyklu byl Cheb, námětem druhé Jihlava. „ČNB vydává celkem 13 000 mincí ze zlata o ryzosti 999,9, z nichž je 4 100 kusů v běžném (standard) a 8 900 kusů špičkovém (proof) provedení, která se od sebe liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Vyrazila je Česká mincovna v Jablonci nad Nisou," uvedla banka.

Autorem podoby zlaté mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Nominální hodnota mince je 5 000 korun, nejde ale o cenu prodejní. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje nejen aktuální cenu zlata, ale také náklady spojené s výrobou mincí. Mince lze zakoupit u smluvních partnerů ČNB, jejichž seznam je na internetových stránkách banky. Předchozí mince z cyklu lze nyní koupit za cenu přesahující 40 000 korun.

Cyklus Městské památkové rezervace je rozplánován mezi roky 2021 až 2025, každý rok banka vydá dvě mince. Letos na podzim to bude mince s vyobrazením Litoměřic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČNB

Štítky ČR, banky, zajímavosti, ČNB, numismatika, Mikulov, mince, Česká národní banka, Jiří Rusnok, Pomona, okres Břeclav, banka, Česká mincovna, Zbyněk Fojtů, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky Mikulova zdobí zlatou minci s hodnotou pět tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.