Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Uprchlíci zamíří na jih Brna. Kraj vystěhuje asistenční centrum z výstaviště

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které v Brně slouží pro registraci válečných uprchlíků, opustí prostory výstaviště. Jihomoravské středisko najde zázemí v městské části Brno-Jih. Důvodem změny je klesající počet příchozích Ukrajinců.

Na novou adresu budou mířit lidé z Ukrajiny, kteří hledají domov v Jihomoravském kraji. Od začátku června se KACPU přesune do soukromého objektu v brněnské Hněvkovského ulici. Pro účely zahrnující především administrativní pomoc uprchlíkům poskytne budova dvě patra o rozloze více než 1400 metrů čtverečních.

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) bude provoz centra na jihu Brna levnější než v případě dosavadních prostor v areálu výstaviště. „Uprchlíkům zde poskytneme stejný servis jako na výstavišti - registraci, vystavení víz u cizinecké policie nebo odboru azylové a migrační politiky, dále zde nebudou chybět zdravotní pojišťovny nebo úřad práce. Hasiči odtud také rozvezou uprchlíky do přiděleného ubytování,“ sdělil Grolich.

Uprchlíci budou i nadále dostávat potravinový balíček a základní hygienické potřeby. „Základní ošetření zůstává na Červeném kříži. V objektu se také počítá s nouzovým přenocováním na jednu noc pro uprchlíky, kteří nemají zajištěné ubytování. Je pro ně připraveno až třicet lůžek," řekl dnes za odbor tiskových věcí Jihomoravského kraje Petr Holeček.

Do pomoci uprchlíkům, jejichž drtivou většinu tvoří ženy a děti, se dlouhodobě zapojují bezpečnostní složky, dobrovolníci i neziskové organizace. Každý příchozí Ukrajinec navíc dostane nabídku ubytování. Podle Holečka se kraj postaral o nový domov více než sedmi tisícům osob, další ubytovaly obce či domácnosti.

Do centra v budově výstaviště přicházelo na počátku ukrajinské krize téměř dva tisíce uprchlíků denně a v pavilonu B se na registraci stály dlouhé fronty. Celkem dorazilo na jižní Moravu z východoevropské země přes třiatřicet tisíc osob, jež dostaly vízum dočasné ochrany. Se snižujícím se počtem nových uprchlíků, který klesl asi na dvě stě za den, je ale podle vedení kraje logickým krokem přemístit centrum do menší budovy.


V březnu dosáhlo KACPU na výstavišti své maximální kapacity, která vedla k omezení vydávání registračních lístků FOTO: Michal Šťastný

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ukrajina, uprchlíci, pomoc, Jihomoravský kraj, kongresové centrum, uprchlík, Brno, Jan Grolich, KDU-ČSL, Petr Holeček, Cizinecká policie, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci zamíří na jih Brna. Kraj vystěhuje asistenční centrum z výstaviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.