Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno nezískalo peníze na novou atletickou halu. Národní sportovní agenturu ale žalovat nebude

Brno nebude žalovat Národní sportovní agenturu kvůli neudělení dotace na stavbu atletické haly u univerzitního kampusu, sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle ní by i v případě žaloby soud nerozhodl, zda Brnu dotace náleží, nebo ne. Naproti tomu například Hradec Králové žalobu na organizační složku státu chystá kvůli neposkytnutí dotace na výstavbu fotbalového stadionu. 

Primátorka myslí, že by Brno dotaci nejspíš ani tak nezískalo. Hala s 2200 místy pro diváky zhruba za miliardu měla vzniknout naproti Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Město od agentury žádalo dotaci 300 milionů korun.

Rada přijala usnesení, že nesouhlasí s podáním správní žaloby. Na rozhodnutí upozornil Český rozhlas Brno. „Protože se jedná o nenárokovou dotaci, soud by se nezabýval tím, zda nám dotace náleží, nebo ne. Řešil by pouze to, jestli žadatel nebyl nějak diskriminován," uvedla Vaňková.

Brnu se rozplynul sen o atletické hale. Nevzdáme se, hlásí město

Zbyly jen vizualizace a sliby. V Brně po čtyřech letech zanikla smlouva na stavbu atletické haly u univerzitního kampusu. Radní vzali na vědomí zánik smlouvy k 17. květnu stejně jako rozhodnutí Národní sportovní agentury o zastavení řízení pro...

Pokud by město se žalobou uspělo, dosáhlo by podle ní jen vrácení věci agentuře k dalšímu řízení. „Navíc je zřejmé, že ani tak bychom pravděpodobně dotaci nezískali. To by totiž agentura nejdřív musela změnit rozhodovací praxi, kdy uzavření smlouvy se zhotovitelem před podáním žádosti o dotaci posuzuje tak, že není naplněn motivační účinek a že se jedná o veřejnou podporu neslučitelnou s vnitřním trhem Evropské unie," řekla Vaňková.

Agentura zastavila řízení o udělení dotace a uvedla, že město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem. V Brně se proto začalo uvnitř koalice mluvit o možném podání správní žaloby, k čemuž se ale vedení města nakonec nepřiklonilo. Naopak rozhodlo o tom, že po čtyřech letech smlouva na stavbu haly zanikne. Původně měla hala stát 800 milionů, s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů ale firma požadovala navýšení částky o 200 milionů. Proto radní rozhodli o zániku. Podle Vaňkové ale město nechce projekt ukončit a bude usilovat o prodloužení již vydaného stavebního povolení.

Hradec žaluje

V polovině dubna zaslala NSA rozhodnutí také Hradci Králové. Informovala o úplném zastavení řízení ve věci třísetmilionové dotace na nový fotbalový stadion v Malšovicích. Radnice považuje podobný postup za diskriminační. Proto pošle do Prahy žalobu. 

Národní sportovní agentura v rozhodnutí uvedla, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Tyto závěry NSA jsme od počátku důrazně odmítali. Bohužel jsme tento nesouhlas, jinak než podáním správní žaloby nemohli vyjádřit. Proti rozhodnutí totiž na základě příslušného zákona není odvolání ani jiný opravný prostředek přípustný,“ uvedl v tiskové zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).    
 

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Brno, Sportoviště, Atletika, Hala, dotace, žaloba, Markéta Vaňková, Hradec Králové, ODS, Evropská unie, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, NSA, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nezískalo peníze na novou atletickou halu. Národní sportovní agenturu ale žalovat nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.