Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kostel v centru Brna je tři roky zavřený. Termín rekonstrukce je v nedohlednu

Téměř tři roky uplynuly od poslední bohoslužby v brněnském kostele svaté Máří Magdalény. Chrám nacházející se v centru moravské metropole je stále v bídném technickém stavu a zatím není jasné, kdy podstoupí náročnou a především nákladnou rekonstrukci.

Římskokatolický kostel, který je jednou z dominant Masarykovy ulice, trápí dlouhodobě technické potíže. Problémy vyvrcholily v létě roku 2019. Tehdy došlo ke statické havárii. Hlavní komplikací byla věž, jež tlačí na základy. Rozpadající budovu proto Biskupství brněnské, které se o památku ze 17. století stará, okamžitě uzavřelo. Po třech letech dělníci pokročili v pracích na záchranu objektu. Kromě nezbytných zajišťovacích úkonů dostala stavba koncem minulého roku provizorní dřevěné podepření klenby v prostoru kněžiště, které má už i kolaudaci. 

I přes uskutečněné stavební zásahy, které dále obnášely podrobné zmapovaní objektu či podepření věže, ale památka nemá zdaleka vyhráno. Hlavní část záchranných prací se teprve chystá. „Je nutné neustále provádět monitoring kostela obsahující geodetické sledování a tenzometrické měření. Z tohoto pohledu je paradoxně kostel v současnosti nejbezpečnější kostel v celé diecézi. Máme tedy kostel zajištěn, že nikoho neohrožuje, ale to hlavní nás teprve čeká,“ řekl Drbně Pavel Šulák, technik stavebních investic. 

Kdy se chrám vrátí normálního provozu, není vůbec jisté. Práce jsou totiž rozdělené do několika etap, které skončí nejdříve do roku 2026. Podle Šuláka se aktuálně řeší definitní sanace kostela, na čemž spolupracuje biskupství s týmem odborníků. Na tuto část oprav hodlají farníci získat dotaci. Žádost připravují.

Návrat v nedohlednu

Komplikací znovuotevření jsou také peníze. Investuce už nyní vyšly na několik milionů korun. Jen provizorní zajištění vyšlo na necelé tři miliony korun a dalším financováním, například na opravu střechy či fasády, visí otazník. „Doposud veškeré náklady na provizorní zajištění nesla sama správa kostela, s ohledem na velký objem peněz, jež si doposud práce vyžádaly, bylo nutné finance řešit půjčkami. Ty se nám ale postupně daří spláce z darů,“ sdělil rektor kostela Jaroslav Čupr

O tom, v jaké technickém stavu stavba je, se ale lidé budou mít možnost přesvědčit na vlastní oči. V plánu je, že se chrám, ve kterém se například konala jako v jediném brněnském kostele stálá zpovědní služba, otevře při noci kostelů. Akce se uskuteční letos 10. června. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, kostel, Církev, Oprava, Památka, chrám, Marie Magdalena, Jaroslav Čupr, Noc kostelů, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel v centru Brna je tři roky zavřený. Termín rekonstrukce je v nedohlednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.