Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Máme plán, jak integrovat Ukrajince, hlásí Brno

Brno plánuje dlouhodobě pracovat na integraci ukrajinských uprchlíků, kteří přijíždějí z válkou zasažené východoevropské země. Kvůli projektu, který bude stát téměř 2,5 milionu korun, požádá město o dotaci ministerstvo vnitra.

Do moravské metropole dorazilo od začátku války zhruba šestnáct tisíc běženců. S příchodem Ukrajinců se automaticky změnila a zintenzivnila práce lidí, kteří se v posledních letech starají o začlenění cizinců. Aby bylo možné příchozí osoby integrovat, chce Brno rozšířit počet příslušných pracovníků. „Pro tuto situaci připravilo Ministerstvo vnitra České republiky nový dotační program. Žádost o dotaci na projekt Integrace ukrajinských uprchlíků ve městě Brně radní na svém zasedání schválili," informovalo tiskové středisko Magistrátu města Brna.

Projekt, který má za cíl usnadnit začlenění tisíců osob do běžného chodu moravské metropole, má stát necelého 2,5 milionu korun. Z pětadevadesáti procent by měla částku pokrýt právě dotace ministerstva. Podle vedení města brzdí integraci Ukrajinců zejména jazyková a kulturní bariéra, kvůli čemuž je potřeba zaměstnat více překladatelů a terénních pracovníků.

V hromadných ubytovacích zařízeních v Brně žije zatím asi tisícovka válečných uprchlíků, zbytek našel domov v soukromých ubytovnách či bytech. „Od prvních dní krize se semkla snad celá republika a pomáhá. Nyní přichází další – často těžší – část, dlouhodobá podpora při začleňování. Věřím, že díky brněnskému týmu interkulturních pracovníků, kteří mají zkušenosti přímo z ukrajinské a ruskojazyčné komunity, najdeme cestu, jak tuto těžkou situaci překonat,“ sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). 

Diskuze o integraci Ukrajinců se v posledních týdnech vyostřuje zejména kvůli problematice ubytovávání ukrajinských Romů na jižní Moravě. Nejen v Brně, ale také v menších městech kraje radnice řeší, jak s osobami, které mívají specifické požadavky, naložit. 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ukrajina, válka, integrace, pomoc, Brno, dotace, uprchlík, projekt, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Rasisti a xenofobové, hnojomety připravit!

Sobota, 7. května 2022, 21:02Odpovědět

Tomas Jedno

Tady se nic začleňovat nebude :D tam potáhnout ihned po válce nazpět...

Sobota, 7. května 2022, 10:27Odpovědět

Máme plán, jak integrovat Ukrajince, hlásí Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.