Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ústavní soud po vleklém procesu potvrdil podmínku za prodej metanolu na stánku

Ústavní soud (ÚS) v Brně odmítl stížnost Martina Svobody, jenž v roce 2012 na stánku v Havířově uvedl do prodeje smrtící metylalkohol. Po vleklém procesu dostal podmíněný trest. Po vypití nápojů ze stánku zemřeli čtyři lidé, jeden muž natrvalo oslepl. Stánek byl uzavřen 6. září 2012 jako první v metylalkoholové kauze, která si vyžádala smrt pěti desítek lidí po celé ČR. Muž po celou dobu popíral, že by smrtící směs pocházela z jeho stánku.

„ÚS neshledal žádné porušení stěžovatelových základních práv," stojí v usnesení, které je dostupné v databázi soudu. Vzešlo z neveřejného jednání. Muž ve stížnosti uváděl, že obžalobě chyběly pádné důkazy, že trestní řízení trvalo neúměrně dlouho a že uložený trest je příliš přísný.

„ÚS konstatuje, že se všemi podstatnými námitkami stěžovatele uplatněnými v ústavní stížnosti se zákonným způsobem již vypořádal nalézací, odvolací a dovolací soud," reagovali ústavní soudci.

V procesu padlo postupně několik rozsudků, Svobodovi hrozil i nepodmíněný trest, nicméně v jeho prospěch zasáhl Nejvyšší soud. Nakonec si tedy vyslechl tříletý trest vězení s podmínečným odkladem na pět let, a to za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Svoboda podle rozsudku kontaminovaný alkohol zakoupil od Martina Posládka, který jej opatřil prostřednictvím Michala Klösela a Martina Jirouta z pokoutního zdroje od hlavního distributora otráveného alkoholu Jiřího Vaculy. Kontaminovanou směs vyrobili Slovák Rudolf Fian a Tomáš Křepela ze Zlína, kteří byli za obecné ohrožení odsouzeni na doživotí. Vacula si odpykává 15 let, vysoké tresty dostali i ostatní aktéři případu.

Smrtící směs prodával Svoboda podle rozsudku ve svém stánku v Havířově, v září 2012 po jejím požití zemřel sedmapadesátiletý, dvaašedesátiletý a dvaačtyřicetiletý muž a šedesátiletá žena. Další muž po intoxikaci oslepl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/coke42

Štítky ČR, soud, nápoje, zdraví, alkohol, Ústavní, Ústavní soud České republiky, Martin Svoboda, Havířov, Česko, Brno, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud po vleklém procesu potvrdil podmínku za prodej metanolu na stánku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.