Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek

, aktualizováno 3. května 2022, 7:50

Křik, nepořádek a problémy. Moravskou metropoli trápí už několikátý den nával Romů z Ukrajiny. Početná skupinka zhruba osmdesáti návštěvníků se utábořila u hlavního nádraží nedaleko obchodního centra Letmo. Bezradné jsou vůči svérázným hostům státní orgány i neziskové organizace. Romové nakonec strávili noc v kasárnách.

Rozvěšené prádlo na zdech podchodu, pokřikování na kolemjdoucí a děti běhající za míčem. Tak v současné době vypadá prostor okolo brněnského hlavního nádraží, tedy místa, které turisté zpravidla uvidí jako první při příjezdu do města. Lokalita je od konce minulého týdne útočištěm party romských uprchlíků z východoevropského státu. Skupina, z níž část má pravděpodobně maďarské občanství, se navíc každým dnem rozrůstá a dává o sobě hlasitě vědět jak místním, tak i pracovníkům bezpečnostních sborů.  

Chceme pomáhat, ale…

Chceme pomáhat, ale tohle se vážně nedá. S těmito lidmi, klidně to tam napište, se nedá vyjít. Kolemjdoucím sahají do kapes, berou jídlo a do toho nemají žádné hygienické návyky, takže mají i vši. Naposledy tady mladému klukovi sebrali z tašky pytlík brambůrků,“ hořekuje před obchodním domem Letmo například jeden z několika pracovníků ostrahy, kteří problémové návštěvníky posílají pryč z obchoďáku.

Jak se se do moravské metropole příchozí běženci dostali a jaké jsou jejich další plány, není jasné. Na otázku redaktorů oslovení lidé odmítají reagovat, nejen kvůli jazykové bariéře. „Co tu točíš, h*jzle, vypadni,“ křičí lámanou češtinou starší žena držící v rukou dvě igelitové tašky naplněné peřinami, prádlem a potravinami. 

O ubytování nestojí 

Romští migranti absolvovali podle informací redakce veškeré přijímací procedury v krajském asistenčním centrum. Doklady by tak měli mít v pořádku. Potíž je v tom, že odmítají ubytování, mimo jiné i proto, že „chtějí“ bydlet všichni pospolu. Aktuálně užívají podle mluvčího jihomoravských policistů Pavla Švába všichni z uprchlíků víza za účelem dočasné ochrany. 

Situaci sledujeme a k brněnskému nádraží pravidelně posíláme hlídky, aby monitorovaly situaci. Na dalším postupu spolupracujeme s neziskovými organizacemi a orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), který se zabývá situací přítomných dětí. Trestnou činnost jsme v souvislosti s těmito migranty zatím nezaznamenali,“ řekl Drbně Šváb.

Dávkovací turismus

Situaci bedlivě sledují nejen bezpečnostní bezpečnostní složky, ale také krajští úředníci, kteří hledají lidem prchajícím před válkou ubytování a pomáhají se začleňováním do společnosti. Podle mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Aleny Knotkové dostane každý uprchlík možnost ubytování. „Pokud nabídku odmítnou, je na nich, co budou dělat dál. Velké části těchto osob jde ale bohužel jen o to, aby se na Křenové (sídlo Úřadu práce, pozn. redakce) zastavila pro dávky, přespala pár nocí a odjela dál,“ dodala krajská mluvčí.

Beznadějné případy, zní z neziskovek

Při hledání řešení problematické situace tápe také neziskový sektor. Dokonce ani organizace, které se dlouhodobě a systematicky zabývají integraci Romů do české společnosti, si neví s těžko přizpůsobitelnou sortou lidí rady. „Naposledy jsme našli jedné skupince ubytování, ale oni hned utekli. Migrují do různých měst a nikde nevydrží dlouho. Jako zástupci neziskového sektoru nemáme v takovém případě žádné možnosti, jak těm lidem pomoci, když o pomocnou ruku nestojí,“ říká Josef Vlach z organice IQ Roma Servis. Vlachova slova potvrzuje také Veronika Kuželková z Romodromu. „Romové jsou tam zcela dobrovolně,“ připustila za neziskovku Kuželková s tím, že podobná situace je i v ostatních městech v České republice. 

Půjdete spát do kasáren

Proti zhruba osmdesáti členné formaci tvořenou uprchlíky s ukrajinským i maďarským občanstvím nakonec zakročilo i Brno, které včera k večeru Romy poslalo do židenických kasáren, byť mnozí z nich o ubytování nemají zájem. Na místo vypravilo speciální autobus, jenž dopravil lidi pod dohledem brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) do areálu židenických kasáren, jejichž část město vlastní. Hasiči mezitím postavili nocležníkům postele a vybavili prostory. 

Hned jak jsem dostala informaci, že se u hlavního nádraží shromažďují osoby, které využívají veřejný prostor k jiným účelům, než ke kterým je určen, jsem svolala na místo zástupce Policie České republiky, cizinecké policie, Městská policie Brno a našeho odboru sociální péče,“ popsala šéfka brněnské radnice na svém Facebooku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Romové, Ukrajiny, Brno, Táboření, Neziskovky, JMK, Ukrajina, hlavní nádraží, uprchlík, Pavel Šváb, Josef Vlach, Markéta Vaňková, ODS, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

af fa

To ještě nic není já už utíkám několik let dennodenně před prací.. A nikdo mi azyl nenabídne ???? ... Z UK tady dojede několik romáků, hned mají ubytování, soc. zdrav. péči a všechno free... A odkud to mám? Vidím to přímo před barákem ???? Je toho plná ulice, takže mám teď akorát větší strach o přítelkyni, která tama chodí každý den... Každý kdo má nějakou osobní zkušenost s našimi méně přizpůsobivými občany ví, že mít strach v jejich blízké přítomnosti je při nejmenším na místě ???? Sami se množí jak králíci tak nevidím důvod proč posilovat jejich řady ještě z jiných zemí

Pondělí, 23. května 2022, 13:01Odpovědět

Marek Slama

Vyhostit nic jinyho si nezaslouzi jsou to Maďaři jdou si jen pro penize nic vic a jen budoubdelat bordel.Poslat je všechny šupem do Maďarska kam patří

Středa, 11. května 2022, 08:42Odpovědět

Baron Kocharovski

DEJTE JIM PRÁCI! PAK ZDRHNOU SAMI! :-DDD

Středa, 4. května 2022, 21:03Odpovědět

Stanislav Havran

Pendrek forhend...

Středa, 4. května 2022, 17:11Odpovědět

Josef Mašek

tomu říkám SANKCE

Středa, 4. května 2022, 12:45Odpovědět

Tomáš Matoušek

To nejsou uprchlíci, to jsou deportovanci kterých se Ukrajina elegantně zbavila, často ani nevědí o nějakém konfliktu. V jednom článku o podobné skupině u Břeclavi se psalo.....jak vypověděli Romové, přijely autobusy naložili je a odvezli, aniž tušili proč....a tak tu máme další ,,poklady".

Středa, 4. května 2022, 10:16Odpovědět

Pražák Plzeňský

Dejte jim sociální podporu několikrát vyšší než mají občané ČR a začleňte je do našeho života. Takových "svých" máme málo.????????????

Středa, 4. května 2022, 05:55Odpovědět

Antonín Horák

V centru Brna ? Ha ty budou žebrat to je pro ně zlaté ryto . Brno má novou atrakci kdo projde s peněženkou.

Úterý, 3. května 2022, 21:07Odpovědět

Josef Šťastný

podvodnej kartel je pozval a ted při problémech nezakročí,je potřeba s kartelem zatočit

Úterý, 3. května 2022, 19:37Odpovědět

Petr Maleňák

Tak čecha bez roušky zmydlí na místě, ale proti romům mají strach zasáhnout.

Úterý, 3. května 2022, 19:19Odpovědět

Vinnetou Apache

3D - deromatizovat, denacifikovat, deportovat domů!

Úterý, 3. května 2022, 15:51Odpovědět

Bríseovna T.

V Maďarsku je válka?! Jak vůbec mohli být vpuštěni do země?! Hlavně ať s tím radnice rychle něco dělá, ať se nemusíme bát v Brně zajít do města. Je mně z toho smutno,v Brně jsem se narodila, žiji tu dlouhé roky, mám "své" Brno ráda, nechci se dočkat toho, že našinec se bude bát vystrčit nos????

Úterý, 3. května 2022, 14:58Odpovědět

Baron Kocharovski

mají maďarské pasy a hovoří maďarsky?! pak nechápu, JAK tady mohou čerpat finanční podporu PRO UKRAJINCE a ani, proč je zde česká vláda TRPÍ! v maďarsku válka není, takže: šup ZPĚT do maďarska! a začněte konat, soudruzi, protože jinak se vám tam brzy přestěhuje polovina "maďarských ukrajinců!" :-D vaňková, vaňková, že vám není hanba! město s nimi neumí nic udělat?! :-OOO to bude PR*DEL až budou stanovat i na brněnské radnici!

Úterý, 3. května 2022, 14:33Odpovědět

Martin SSšítek

Zastřelit!!!

Úterý, 3. května 2022, 14:03Odpovědět

Rostislav Pláteník

Tuhle verbeš jedině zastřelit nebo utopit!!

Úterý, 3. května 2022, 13:45Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

Nikdo si s nimi neví rady ? Tak odvézt tomu kdo je sem pozval a přivezl . I ti inteligenti z neziskovek by si je měli vzít dom a živit je .

Úterý, 3. května 2022, 12:05Odpovědět

Michaela Slavníková

Naložit do autobusů a vyvézt odkud přišli. Hned

Úterý, 3. května 2022, 10:37Odpovědět

Ladislav Jeřábek

Jak policie monitoruje???!!! K čemu má obušky a jak oni rádi používají donucovací prostředky!!! Na Čechy by to už dávno použili a na přivandrovalé cikány to použít nesmějí,nebo nechtějí!!! Ztřískat obuškama,naložit do vagonů a zpátky na Ukrajinu!!!
Pane bože co jsme to za debilní národ!!! Minulý týden jsem potkal v obchodě s potravinami Ukrajinku se dětmi,která si kupoval krabiček cigaret a lahev vodky!!! Dnes jsem potkal koho jiného než Ukrajinku a ta se mě ptala kde je nejbližší kosmetický salón!!!
To jsou chudáci có??? Ti tak trpí,že se o ně musíme starat!! Ti opravdu chudí zůstali na Ukrajině a snaží se alespoň dělat,že jako bojují a ti hajzlové se rozlezli po celém dnes už světě!!!

Úterý, 3. května 2022, 10:24Odpovědět

Jiří Kadlec

Jestli v ČR neexistují zákony ,které by takové počínání přistěhovalců nezarazily již v počátku,tak je to selhání předsedy PS paní Pekarové.Jestli ty zákony nemáme ,něco je špatně.Dovede si představit cca 100 lidí kde vykonávají potřebu a jak to tam potom bude vypadat?

Úterý, 3. května 2022, 09:40Odpovědět

Martin Krocil

@Henry Hook copak, irituje Tě, že Češi nemají rádi parazity? Tak se o ně postarej sám hrdino, ale ne v naší zemi!

Úterý, 3. května 2022, 09:37Odpovědět

V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.